fbpx

Yoga voor je handen: de 8 handgebaren

We weten dat yoga goed voor ons is. Maar wist je dat je enkel met je handen ook al aan yoga kunt doen. Wij zetten de 8 meest gebruikelijke handgebaren voor je op een rijtje.

Mudra’s zijn gebaren die je met je handen en vingers maakt. Bij het uitvoeren van een mudra worden punten op je handen ingedrukt en worden de vingers in bepaalde posities gehouden. Elk gebaar correspondeert met een specifieke energieflow dat vervolgens een bepaald effect teweegbrengt. Het uitvoeren van deze handgebaren zou naast spirituele groei ook je fysieke gezondheid ten goede komen.

Uitvoering

Mudra’s worden veelal in kleermakerszit tijdens een meditatiesessie uitgevoerd en kunnen een aantal minuten tot drie kwartier worden volgehouden. Het meest effectief is een duur van rond de 15 minuten.

De 8 handgebaren

1. Prana Mudra

Met het topje van je ring en pink druk je tegen het puntje van je duim, terwijl je je twee andere vingers recht houdt. Deze mudra produceert veel energie. Verder komt het je immuunsysteem, zicht, slaaptekort en hongergevoel ten goede.
Prana mudra

2. Prithvi Mudra

Druk het topje van je ringvinger en duim tegen elkaar en houd de andere drie vingers recht. Deze mudra komt van pas wanneer je moe of gestrest bent.
Prithvi mudra

3. Agni Mudra of Surya Mudra

Druk het topje van je ringvinger op de basis van je duim en plaats je duim rustend op je gebogen ringvinger. Houd dit vijf tot tien minuten vol. Ervaar je angst dan is deze mudra geschikt. Ook als je je gewichtsproblemen hebt, je spijsvertering wilt stimuleren of het koud hebt, is dit een goede mudra.
Agni of surya mudra

4. Apan vayu Mudra

Druk het topje van je duim tegen de topjes van je middel- en ringvinger. Je pink drukt tegelijkertijd tegen de basis van je duim, terwijl je wijsvinger recht is. Houd dit 15 minuten vol. Dit handgebaar versterkt je hart.
Apanvayu mudra

5. Gyan Mudra of Aakash Shaamak Mudra

Druk het topje van je duim tegen het topje van je wijsvinger, terwijl je je andere drie vingers recht houdt. Dit handgebaar verbetert je concentratievermogen en je geheugen.
gyan of aakash mudra

6. Varun Mudra

Druk het topje van je duim tegen het topje van je pink en houd je andere drie vingers recht. Dit is goed voor je huid en de vloeistofstromen in je lichaam.
Varun mudra

7. Vayu Mudra

Breng de bovenste knokkel van je wijsvinger naar de basis van de duim en laat de duim daar rustig op drukken. Houd dit 45 seconde vol. Dit handgebaar geeft rust aan je lichaam en verlost je van pijn.
Vayu mudra

8. Shunya Mudra

Buig de middelvinger zodat de bovenste knokkel op de basis van de duim leunt en leg je duim erover heen. De andere drie vingers zijn recht. Dit handgebaar is gericht op je gehoor.
Shunya mudra

Bronnen: HealthyFoodHouse & De kracht van je handen
Beeld: Shutterstock

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF