fbpx

Woon jij in een stad? Dan heb jij waarschijnlijk meer stress!

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in of rondom een stad. Hoewel er heel veel voordelen zijn als je in de stad woont, zorgt dit leven ook voor een hoop geestelijke en lichamelijke ‘City Stress’…

Omgevingsgeluiden maken je onbewust angstig.

Onze hersenen zijn constant bezig met het analyseren van geluiden. 24/7 controleren je hersenen of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden, zoals fluitende vogeltjes, registreren je hersenen als veilig. Dit zit al sinds de oertijden in onze hersenen gegrift. Maar bij stadsgeluiden  gaan de alarmbellen in onze hersenen af, dit zijn namelijke harde onbekende geluiden voor je hersenen. In een stad ervaar je dus veel vaker angstgevoelens en stress dan op het platteland.

Stadslichten verstoren je biologische klok.

In een stad is er constant verlichting. De lantaarnpalen, bushokjes of reclamespotjes zorgen ervoor dat de stad nooit helemaal donker is. Dit heeft als gevolg dat het slaaphormoon melatonine verstoord wordt. Melatonine is erg belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je biologische klok goed blijft functioneren. Verder zorgt dit stofje voor een diepe slaap, de verschillende herstelfuncties tijdens het slapen, en dat je stressloos door het leven gaat.

Meer luchtvervuiling in de stad.

De vele auto’s en mensen zorgen voor een hoop luchtvervuiling. Milieudefensie onderzocht de vervuilde lucht in verschillende steden in Nederland. Een stad als Amsterdam stond op de vierde plek van de meest ‘vuile’ steden. Milieudefensie vergeleek het inademen van verontreinigde lucht met meeroken, in Amsterdam rook je onbewust 6,4 sigaretten mee! Je lichaam raakt dus niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk ‘gestrest’ van de stad.

Minder groen = Meer gestrest

Hoewel steeds meer steden ‘groener’ worden, is er buiten de stad veel meer natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat je je beter voelt van wandelen in de natuur. De beweging is niet alleen goed voor je, ook zou een boswandeling zorgen voor een hoop minder stress. Tijdens een wandeling in de natuur neemt namelijk het stresshormoon cortisol helemaal af, waardoor je je helemaal ontspannen en rustig voelt. Verder zorgt een groene omgeving ook voor minder depressieve gevoelens.

 

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.
stress

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF