fbpx

Wendy’s winactie krijgt een bijzonder vervolg: parfum voor Sanne van 19 die besmet is met het virus Corona

Vorige week woensdag plaatsen wij de ‘Winnen op woensdag’, met een set van vier parfums. Astrid won de actie en maakte een mooi gebaar: ze geeft de parfums weg aan vier mensen die dichtbij haar staan en in de zorg werken. Onder hen haar stagiaire Sanne, die tijdens haar stage verpleegkunde besmet raakte met het corona virus.

Astrid werkte zelf zestien jaar in het ziekenhuis, maar maakte afgelopen september een carrière swich en geeft nu les aan verpleegkundigen in spe. ‘Maar al mijn vriendinnen werken in de zorg en als mentor begeleid ik stagiaires die nu in ziekenhuizen werken. Toen ik de parfums won, dacht ik meteen: die geef ik weg aan mensen die dichtbij me staan en in de zorg werken. Een vriendin van mij werkt bijvoorbeeld op een Corona-afdeling van de Intensive Care. Om zo min mogelijk wisselingen van personeel te hebben werkt ze twaalf uur per dag. Met een pak aan en een masker op, dat is heel zwaar. Om mijn vriendinnen in de zorg te helpen maak ik vaak eten voor hen klaar: na hun dienst halen ze regelmatig een pakketje bij me op. Met het weggeven van de parfums wil ik ze een hart onder de riem steken. Ze verdienen het. Natuurlijk had ik best een parfum willen houden, maar soms is het belangrijker om iets weg te geven. Voor mijn vriendinnen is het een angstige tijd om te werken, maar de drang om voor anderen te zorgen is groter dan de zorg die ze hebben om zichzelf. Die knop zet je als verpleegster om.’

Risico’s

Als docent begeleidt Astrid de studenten uit haar mentorklas op dit moment intensief. ‘Gewoonlijk hebben ze 1 keer per week een terugkomdag op school, maar nu sta ik 24/7 voor mijn studenten klaar. Ze zijn nog jong en het is nu spannend om in een ziekenhuis te werken, al zorgen stagiaires niet voor mensen die Corona hebben. Maar ze weten natuurlijk wat er gaande is en dat er risico’s zijn.’

19 en Corona

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen raakte een van Astrids studenten toch besmet: de 19-jarige Sanne. Op dit moment zit zij thuis in quarantaine. Ze vertelt hoe ze vorige week dinsdag opeens enorme hoofdpijn kreeg. ‘Zo’n hoofdpijn had ik nog nooit gehad, het leek wel een soort migraine. Omdat ik geen koorts had, ben ik woensdag nog naar mijn stageplaats gegaan, maar in de loop van de middag kreeg ik koorts en moest ik mij meteen laten testen. Ik testte positief. Hoe ik het virus heb opgelopen weet ik niet; in het ziekenhuis waren op dat moment geen gevallen van Corona bekend.’

Naar het ziekenhuis

Sanne werd al snel zieker en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. ‘In het begin zei ik nog: “Het is maar een griepje”, maar mijn keel zwol op en ik voelde een enorme druk op mijn borst. Ik heb een nacht aan de monitor gelegen zodat ze me in de gaten konden houden. Ik vond het een beangstigende ervaring met alle zorgmedewerkers om me heen met pakken aan. Gelukkig hielp het vernevelen genoeg en hoefde ik niet aan de beademing. Inmiddels ziek ik thuis uit en knap ik langzaam op. Ik had niet verwacht dat ik zo ziek zou kunnen worden van Corona. Ik ben jong en mankeer verder niets.’

Anoniem

Sanne en Astrid willen liever niet met hun echte naam in de media komen. Sanne: ‘Ik merk nu al dat mensen heel bang zijn. Als mijn moeder en zusje buiten zijn, lopen mensen met een grote boog om hen heen, al zijn zij niet ziek. Vrienden zeggen dat ze voorlopig niet op visite komen, ook niet als ik straks klachtenvrij ben. Iedereen is bang, soms voel ik me een soort melaatse. Het enige positieve is dat ik hierna immuun ben en het virus dus niet opnieuw kan krijgen.’

Lees ook:

De 10 meest hartverwarmende Corona-initiatieven van deze week

Hoe overleeft mijn relatie de Corona-crisis?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF