fbpx

Wendy’s opvoedvraag. Hoe leer ik mijn puber omgaan met zakgeld?

Schoenen van het ene merk, een telefoon van het andere merk. Er is altijd wel iets dat onze pubers graag zouden willen hebben. Met een puber en een (bijna) puber in huis heeft Wendy zelf genoeg opvoedvragen. We leggen er elke week een voor aan puber- en WENDY-expert Marina van der Wal. Deze week: hoe leer ik mijn puber omgaan met zakgeld?

Zakgeld is leergeld. De vraag is alleen: voor wíé geldt dat het meest: voor pubers om te ontdekken dat geld ook echt op kan zijn of is het leergeld voor ouders om hun kinderen te leren dat er ook een bodem is, in de zak met geld…

‘Gelukkig kunnen we onze kinderen alles geven wat ze nodig hebben, dus zakgeld is niet nodig’. Dat was het antwoord van een moeder bij een gesprek over zakgeld. Als haar zoon en dochter, beide in de puberteit, geld nodig hadden om iets te kopen, dan was het voor beide een kwestie om aan te kloppen, geld in ontvangst te nemen en de spullen te kopen waarvan ze minimaal dachten ze nodig te hebben. Omdat deze moeder ‘nee’ zeggen stiekem ook nog eens heel lastig vond, was er voor beide eigenlijk geen grens aan wat er gekocht kon worden.

Zakgeld is leergeld

Als ik de vraag over het nut van wel of geen zakgeld geven krijg, dan denk ik iedere keer meteen terug aan het bovenstaande verhaal. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik zeggen dat ik geschrokken ben. Ik ben niet geschrokken van het feit dat deze twee pubers niet leren dat geld ook ‘op’ kan; ik ben vooral geschrokken van het feit dat deze moeder vooral haar eigen gevoel, het vervelend vinden om ‘nee te zeggen’ centraal heeft gesteld. Dat is de grootste valkuil bij het niet geven van zakgeld: jij, als opvoeder, moet iedere keer de lastige overweging maken om wel of geen ‘nee’ te zeggen, je loopt iedere keer het risico om in een centen-kwestie terecht te komen die waarschijnlijk achteraf de ruzie helemaal niet waard is. En als er één ding energievretend is, dan zijn het wel die ruzies met een puber.

Als je pubers zak- én kleedgeld geeft, dan help je je puber om zélf te overwegen of het nieuwe t-shirt wel de moeite waard is. En help je je puber om te leren dat er keuzes in het leven gemaakt moeten worden: naar dat feestje op zaterdagavond of toch maar liever het zakgeld opsparen om het weekend daarna samen met je vriendinnen een dagje te gaan shoppen. Want, hoe vervelend het ook klinkt om kinderen te laten kiezen tussen leuke dingen in het leven, het helpt ze wel om te leren om hun afwegingen te maken als ze ouder zijn én er belangrijker zaken spelen dan een feestje op zaterdagavond of een dagje uit. Bijvoorbeeld het betalen van de huur of hypotheek.

En daarmee komen we meteen terecht bij het belabberde feit dat je ze dus ook geen extra geld geeft bij het ‘hoe-kon-dat-toch-gebeuren-moment’ en ze, nog voor de helft van de maand is bereikt, toch al door hun zakgeld heen zijn. Je kunt ze dan helpen bij het zoeken van oplossingen, variërend van een krantenwijk lopen tot het doen van betaalde klussen in huis.

Praat met je puber over geld

Zakgeld is niet alleen leergeld als het gaat om leren te budgetteren. Je kunt zakgeld ook gebruiken om te leren hoe je met elkaar praat over geld. Halfjaarlijkse ‘zakgeld-onderhandelingen’ kunnen hier mooi bij helpen. Stuur je puber op onderzoek uit over redelijke bedragen als zakgeld en daag ze uit om hun uitgavepatroon in kaart te brengen. Dat laatste om ze te laten begrijpen dat je geld maar één keer uit kunt geven en waar ze hun geld wellicht aan verspillen. Hou er wel rekening mee dat jij misschien vind dat een nieuwe game zonde van het geld is maar jouw puber dit een prima investering vindt. Wat betreft de ‘zakgeld-onderhandelingen, daar help je ze mee om later, als ze voor het eggie hun salarisonderhandelingen moeten voeren, goed beslagen ten ijs te komen.

Enkele Tips:

  • Zakgeld is leergeld. Voor jouw puber én voor jou.
  • Help ze budgetteren door zonder waardeoordeel de uitgaven op een rijtje te (laten) zetten.
  • Eenmaal per jaar minimaal onderhandelingen over het zakgeld houden leert je puber te praten over geld. Een goede les voor later!

Puberhulp in Corona tijd

Omdat alle pubers in Nederland op dit moment thuis zitten vanwege het Corona-virus, gaat Marina elke ochtend om 9.00 live op Facebook (facebook.com/marinavanderwal). In de uitzendingen komt elke dag een vraag van de dag aan bod: een vraag om het thuis over te hebben. Ook krijg je praktische tips en informatie over pubers en beantwoordt Marina live vragen van de kijkers. Een extra steuntje in de rug dus in deze tijd! Iedereen kan hieraan meedoen.

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy's opvoedvraag. Hoe leer ik mijn puber omgaan met zakgeld?

Lees ook:

Wendy’s opvoedvraag. Hoeveel moet een puber meehelpen in huis?

Nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Hoe zorg je ervoor dat je puber zijn kamer opruimt?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF