fbpx

Wendy’s opvoedvraag: hoe ben je een goed voorbeeld voor je puber?

Social media speelt tegenwoordig een grote rol in de ontwikkeling van je kind, maar vaker zijn wij als ouders de boosdoener. Stiekem nemen ze al onze (slechte) gewoontes over. Hoe we een goed voorbeeld voor hun kunnen zijn? Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy’s opvoedvraag antwoord.

Ik neem je even mee naar mijn praktijk, een paar jaar geleden. Samen met een moeder van een prachtige dochter van 16, heb ik het over het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. En dat het ontwikkelen van een positief zelfbeeld voor meisjes tegenwoordig zo lastig is. ‘Social media he’, verzucht deze moeder. ‘Al die perfecte plaatjes waar kinderen tegenwoordig aan moeten voldoen. Ik weet niet meer hoe ik hier tegenop moet boksen.’ Op mijn vraag: ‘hoe vaak lijn jij per jaar?’ kreeg ik het serieuze antwoord: ‘nou, in ieder geval voor we op vakantie gaan, in de zomer. En altijd na de kerstdagen.’ En na een paar minuten stilte kwam er nog een verzuchting: ‘ik ben eigenlijk altijd wel bezig met mijn uiterlijk…’

Ik heb haar uitgelegd dat het niet ‘de social media’ is, die de boosdoener is voor onze dochters. We zijn het zelf!

Ontwikkel een goed zelfbeeld

We hebben het pas geleden over het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een goed zelfbeeld gehad. Ik moest aan die blog denken bij het lezen van al die reacties op het principe van ‘body positief’. 

Onze dochters krijgen met de paplepel ingegoten dat ‘op je lijn letten’ bij het leven van een vrouw hoort. Het begint al bij de conceptie: we letten op, op wat we eten want we willen niet té veel aankomen, tijdens onze zwangerschap. Het kan zelfs zieker: je kunt googelen op honderden artikelen ‘afvallen tijdens je zwangerschap’. Echt! En na de geboorte van onze baby’s, als we te weinig slaap krijgen, borstvoeding geven en moeten wennen aan een compleet nieuw leven zijn we alweer ‘aan het opletten’; we willen zo snel mogelijk van de zwangerschapspondjes af. 

Van mij hoor je niet dat je de boel maar lekker moet laten hangen. Jezelf verzorgen is leuk voor jezelf, goed voor je gevoel van eigenwaarde en ook prettig om naar te kijken voor de mensen om je heen. Voor je kinderen en partner in het bijzonder. Maar je kunt te ver gaan. En dat ‘te ver’, dat is dichterbij dan je denkt!

Even terug…

Ik neem je nog een keertje mee. Deze keer wat verder terug in de tijd. Het is het jaar 1975 en ik zie mijn prachtige (!!) oma met haar beide vuisten op haar heupen tikken. Terwijl ze staat te praten met een tante van me gaat het maar door: tik! tik! tik! tik! En als ik haar een dag later met de hoorn van de telefoon in haar hand zie praten, dan gaat de rechter vuist weer van ‘tik! tik! tik!’ op haar heup. Jaren later ziet mijn moeder geschrokken dat mijn heupen aan beide kanten blauwe plekken hebben en ze wil weten waar dat van komt. ‘oma vertelde vroeger dat je zo slank op je heupen blijft…’ 

Diezelfde moeder – en oh, wat mis ik haar na 30 jaar nog steeds – had een ware haat-liefde relatie met het schaaltje chocolaatjes dat iedere week met marktdag weer gevuld werd. Regelmatig heb ik haar aan mijn vader horen vragen ‘of hij haar niet veel te dik vond?’ Hij vond van niet, en eerlijk gezegd: als het anders was geweest, dan had hij geen recht van spreken gehad: zo’n adonis was hij in zijn veertiger jaren nu ook niet meer… 

Een goed voorbeeld

Maar, terug van ‘throwback whatsoever’; we kunnen met elkaar blijven roepen dat body positivity belangrijk is. Prima. Goed idee! Als we maar beseffen dat dit niet hét antwoord op het slechte zelfbeeld van onze kinderen is.

Wat belangrijker is: wat is het voorbeeld dat jij jouw dochter (en zoon) geeft? Drie keer roepen dat je te dik bent: jouw dochter vertaald het naar zichzelf. Drie keer roepen dat ‘die buurvrouw, die vriendin, die mevrouw die zojuist langs liep dik is…’ jouw dochter vertaald het naar zichzelf. Drie keer roepen dat hij wel erg magere spillenbenen heeft… jouw zoon heeft in de gaten dat hij niet voldoet aan een perfect plaatje. Drie keer verzuchten dat het zo moeilijk is om te voldoen aan… je snapt m vast al: jouw dochter… jouw zoon…

En dat drie keer he, dat is natuurlijk niet op een dag, maar over de tijd uitgesmeerd. En van mij mag je er ook twee keer van maken of vijf keer. Zolang je maar beseft dat jij als moeder, dat jij als vader, de basis meegeeft van dat ‘body positivity’. Thuis moet een veilige haven zijn, met die basis kunnen ze de waanideeën van social media wel aan.  

Als jij echt wilt werken aan body positivity, als je dat écht wilt: dan stop je vandaag nog met het gezeur over je eigen uiterlijk. Over je rimpels, je gewicht, over het afkleden (of niet) van een broek, jurk of rok. Vind je jezelf echt te zwaar: zorg dat je je leven op orde krijgt. Leef en eet gezond. Accepteer jezelf zoals je bent. Maar stop met klagen. En als je het klagen niet kunt laten: zoek hulp. Niet voor jezelf maar voor je dochter. Voor je zoon. Voor het zelfbeeld van je kinderen. En voor hun geluk. 

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy’s opvoedvraag: hoe ben je een goed voorbeeld voor je puber?

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: hoe geef je een puber zelfvertrouwen?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF