fbpx

Wendy Van Dijk: ‘Elke dag gym, zou ik de nieuwe regering willen adviseren’

Laatst gaf Wendy een interview in het Financiële Dagblad over het bereiken van een gezonde leefstijl. Om een antwoord te vinden op de vraag wat ons gelukkig en gezond maakt is wendyonline.nl ontstaan. Met onze expert artikelen en Wendy-specials staat de zoektocht naar geluk en gezondheid centraal. Wendy haar belangrijkste conclusie: ‘Weten wat voor jou echt belangrijk is en de balans houden in je leven’.

Tekst: Jerry Huinder (Financiële Dagblad)

Het begint op school. Daar is Wendy van overtuigd. Want als je op jonge leeftijd niet leert wat gezond leven is, dan zijn de gevolgen op latere leeftijd vaak niet te overzien. ‘Neem voeding. Van mijn tijd bij het programma Obese heb ik geleerd dat veel mensen simpelweg niet weten dat wat ze eten, ongezond is. Tja, daar ligt wel een taak voor een nieuwe regering.’ Wat Wendy die nieuwe regering zou willen adviseren op gebied van een gezonde leefstijl? Beweeg. En zorg voor bewustzijn. Zo vroeg mogelijk. ‘Wat krijg je mee op jonge leeftijd? Vanuit huis, vanuit school? Als je nu kijkt wat we onze kinderen voorschotelen, dan is dat niet veel goeds. Zo zitten ze bijvoorbeeld zes uur in de schoolbanken. Dat vind ik ongelooflijk: ze moeten toch bewegen? Geef kinderen meer beweging. Ook op middelbare scholen. Als je kijkt naar Amerika, daar voert sport de boventoon op school. Wij zijn daar zoveel slechter in. Elke dag gym, zou ik de nieuwe regering willen adviseren. Maar ook voeding moet een grotere rol spelen.’

Op school?

‘Ja, gewoon in lessen. Zodat kinderen zich bewust worden van gezonde voeding. Want daar begint het: heel veel mensen weten gewoon niet beter, dus moeten wij ze dat leren. Daarnaast moet er iets aan het aanbod worden gedaan, maar dat geldt niet alleen voor scholen, maar ook voor sportparken, pretparken en speeltuinen, en ga zo maar door. Op dit moment is zo ongeveer alles wat daar wordt aangeboden ongezond. Dat is toch ridicuul? Dat je in een zwembad op sportkantine bijna niet aan gezond eten kunt komen? Dat snap ik niet.’

In hoeverre is voedsel belangrijk om lekker in je vel te zitten?

‘Hoe belangrijk dat is, heb ik aan den lijve ondervonden. Ik ben niet opgegroeid met een goede kijk op gezonde voeding. Bij ons thuis was het de Schijf van Vijf, melk is goed voor elk, daar word je sterk van, maar goede voeding werkt niet zo. Dat moet je per mens, per lijf, bekijken. Ik had heel veel allergieën, had altijd eczeem, en uiteindelijk viel dat allemaal te herleiden tot voeding. Ik heb simpelweg een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen. Door dat aan te pakken ben ik van al mijn allergieën en mijn eczeem af. Ik heb nergens meer last van. Dus voor mij maakt voeding een gigantisch groot verschil.’

‘Gezondheid heeft niet alleen maar te maken met wat je eet, of hoeveel je beweegt. Het gaat ook om je mentale gezondheid. Het gaat om de balans.’ Heb jij die balans gevonden?

‘Eigenlijk ben ik zes jaar geleden met Wendy Online begonnen om precies die vraag te beantwoorden. Wat maakt ons gelukkig en gezond? Uiteindelijk komt dat volgens mij neer op die balans. Je moet weten waar je gelukkig van wordt en dat je moet je prioriteit geven in je leven. Ik ga het beste op gezonde voeding, genoeg bewegen en ontspanning. Maar werk is ook heel belangrijk voor mij. En sociale contacten. De balans vinden tussen al die verschillende dingen is een moeilijke zoektocht. Daar ben ik elke dag weer mee bezig, want je kan jezelf snel verliezen in de ratrace, zeker als je een gezin hebt. Je moet uitkijken dat je niet wordt geleefd.’

‘De balans vinden tussen al die verschillende dingen is een moeilijke zoektocht’

Dat kan ik me in jouw geval goed voorstellen.

‘Ja, het is lastig om niet de controle te verliezen. Een samengesteld gezin, twee mensen met drukke banen, opgroeiende kinderen, verantwoordelijkheden, en vooral: zo veel willen. Een eigen blad, een eigen platform, series, programma’s, een goede moeder zijn, een leuke vriendin, een sociaal leven hebben. En ik wil het natuurlijk allemaal goed doen. Onderaan de streep maakt me dat niet gelukkig, dus moet ik heel goed prioriteiten stellen. Een gezond gestel is voor mij daarvoor heel belangrijk, dat is de basis.’

Je lijf komt op de eerste plaats?

‘Het is in ieder geval superbelangrijk. Ik ben professioneel danseres geweest, en heb vroeg geleerd dat ik moet kunnen vertrouwen op mijn lichaam. Gelukkig ben ik gezegend met een sterk lichaam en ik onderhoud dat lichaam goed. Ook in drukke tijden, maak ik altijd tijd voor sport. En dat gaat dan voor sociale contacten. Omdat ik weet: daar begint het voor mij. Als ik fit ben, kan ik mentaal meer aan.’

Neem je die visie ook mee binnen je gezien?

‘Nou… Het is wel zo dat ik op een gegeven moment mezelf in de spiegel aan heb gekeken en toen zei: je bent zelf wel lekker bezig met je sport, maar je moet ook je kinderen daarin meenemen. Als ik ging hardlopen of yogaën, dan deed ik dat zelf, zonder mijn kinderen. Dat klopte niet helemaal, dus heb ik dat aangepakt. Ik ben met mijn dochter gaan wandelen, en ondanks dat ze tien was en wandelen niet leuk vond, ging ze toch mee omdat ze het gezellig vond om te kletsen. En vlak voor de coronalockdown had ik godzijdank net een trampoline gekocht, dus kon zij na een uurtje leren even springen.’

‘Een gezond gestel is voor mij daarvoor heel belangrijk, dat is de basis’

Is bewegen de basis van een goede mentale gezondheid?

‘Voor mij wel. En dan heb ik het niet over extreem sporten hoor, dat heb ik juist moeten afleren. Door mijn dansverleden benaderde ik sporten vroeger altijd heel intens. Het bloed moest in de schoenen staan: als ik ging hardlopen, moest ik een marathon volbrengen. Als ik ging yogaën, moest het bikram yoga zijn: elke week vier keer anderhalf uur lang in meer dan 40 graden. Dat doe ik niet meer, ik heb geleerd dat mijn lichaam om iets anders vraagt, nu ik de vijftig ben gepasseerd. Dus nu wandel ik. Of ga ik spinnen.’

Maar dan nog wel vier keer in de week?

‘Haha, wel veel ja. Ik probeer het soms echt rustig aan te doen, dan zeg ik tegen mezelf: ga lekker hangen op die bank. Netflixen. Maar het werkt niet voor mij, ik voel mezelf dan in een neerwaartse spiraal terechtkomen. En dan heb ik ook echt geen zin meer om mijn gymschoenen aan te doen en te gaan wandelen, maar dan sleep ik mezelf toch naar buiten. Omdat ik weet: daarna voel ik me lichter en beter in mijn hoofd. Daarom probeer ik altijd mensen te motiveren om te bewegen, omdat ik weet dat het werkt. Het is mentaal zoveel beter voor je.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF