fbpx

Wendy-expert Esther Bergsma over de Week van de HSP

Voor het derde achtereenvolgende jaar is er een speciale week voor hoogsensitieve personen: de Week van de HSP. Dit jaar van 13 tot en met 19 juni. HSP- en Wendy Expert Esther Bergsma licht de aanleiding toe en beschrijft de activiteiten.

Een hele week brede aandacht voor hooggevoeligheid. Professionals, zoals coaches en therapeuten, organiseren in het hele land informatieve activiteiten of bieden leuke acties aan. Zo kunnen hoogsensitieve mensen op een laagdrempelige manier informatie krijgen over de eigenschap en hoe je ermee om kunt gaan. Drie jaar geleden is deze week geïnitieerd vanuit de Kerngroep HSP-professionals en samen met Saskia Klaaysen, Josja Koelink en Eva Pama organiseer ik de editie van 2022.

Begrip

Nog steeds weten veel mensen niet wat hoogsensitiviteit daadwerkelijk inhoudt. Dat is een probleem, omdat HSP hierdoor niet het begrip en de begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Ook willen veel hooggevoelige mannen en vrouwen niet voor zichzelf toegeven dat ze HSP zijn, omdat ze er zelf een negatief beeld over hebben, dan wel dat er vanuit hun omgeving met scepsis naar wordt gekeken.

Inzicht

Het is echter heel belangrijk dat hoogsensitieve personen, hun naasten (en eventuele hulpverleners) weten dat er sprake is van hoogsensitiviteit. Dat ze weten en begrijpen waarom ze altijd op een bepaalde manier reageren op bijvoorbeeld onrechtvaardigheid, of waarom ze een druk weekprogramma minder goed aankunnen dan hun vrienden. Veel HSP geven aan dat het hen rust heeft gegeven toen ze ontdekten dat ze hooggevoelig zijn, omdat ze nu begrijpen waarom ze bepaalde situaties anders ervaren. Ook de naasten reageren vaak positiever als ze begrijpen wat het betekent hoogsensitief te zijn.

Aanbod

Op www.weekvandehsp.nl kunnen HSP, maar ook andere belangstellenden, kijken welke activiteiten interessant zijn voor hen. Zo zijn er e-books over verschillende onderwerpen te downloaden en inspirerende webinars te volgen. Ook is het mogelijk eens mee te doen aan een stiltewandeling of meditatie speciaal voor hooggevoeligen. Verder zijn er activiteiten te vinden specifiek voor mannen, hoogsensitieve high sensation seekers of ouders van hoogsensitieve kinderen.

Praat mee

Iedereen die wil helpen kennis over hoogsensitiviteit te vergroten kan in deze week zelf interessante posts over het onderwerp (eventueel van anderen) delen met de hashtag #weekvandehsp. Op deze wijze krijgt het brede publiek, maar juist ook mensen in de zorg, onderwijs en bedrijfsleven, een beter beeld van de eigenschap, groeit het begrip ervoor en kunnen HSP hun talenten zonder terughoudendheid inzetten. Want hoogsensitieve personen hebben kwaliteiten die in relaties, werk of opvoeding het verschil maken!

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF