fbpx

Welke fiets workout past bij jou?

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven. Deze keer: welke fiets workout past bij jou?

Indoor cycling workouts. Tegenwoordig kun je ze overal volgen en is er veel keuze in aanbod. Maar welke fiets workout is nu geschikt voor jou? In dit blog help ik je op weg!

Minder belasting voor gewrichten

Cycle workouts zijn zo populair vanwege de vele voordelen. Niet alleen verbeter je je uithoudingsvermogen, waardoor je fitter wordt en veel calorieën verbrandt: belangrijk is dat je door het fietsen je gewrichten minder belast. Voor veel sporters zijn de knieën een zwakke plek: een fiets workout is dan soms een betere optie dan hardlopen. Daarnaast bieden de muziek, instructeur én het feit dat je samen met anderen fietst een enorme motivatie boost.

Welke workout past bij jou?

Sportscholen hebben vaak een aparte cycle studio en er zijn tegenwoordig ook clubs die alleen maar fiets workouts aanbieden. In Amerika zijn ketens als SoulCycle niet meer weg te denken uit het straatbeeld van grote steden als New York en Los Angeles. Maar welke fiets workout past nu het meest bij jou? Dit hangt af van een aantal factoren, zoals: ben je een beginnende sporter? Heb je ervaring met fietsen? En wat is je doelstelling?

Goede optie voor beginners

Een fiets workout als RPM is onder andere een goede optie voor de beginnende sporter. Het is een 45 minuten workout die volledig draait om: cardio peak training. De instructeur leidt de groep door een denkbeeldig landschap van heuvels & vlakke stukken en geeft aan wanneer je de weerstand op je fiets moet verhogen of verlagen. Periodes van fietsen op gemiddelde tot hoge intensiteit worden hierdoor afgewisseld met fases van actief herstel.

RPM biedt de ruimte om op je eigen tempo je uithoudingsvermogen te vergroten, omdat je zelf de controle hebt over de weerstandsknop die op de fiets zit. Naarmate je fitness niveau verbetert, blijft RPM super leuk om te volgen. Elke les is als een fietstocht die je samen met de groep aflegt en je kunt zo hard werken als je wilt!

Snelle resultaten in een korte tijd

Een totaal ander soort fiets workout is SPRINT. SPRINT is een 30 minuten High Intensity Interval Training (HIIT), ontwikkeld om snel resultaat te creëren in een korte tijd. Ideaal voor sporters die al een redelijk uithoudingsvermogen hebben, maar weinig tijd om te trainen. Je fietst bijvoorbeeld 30 seconden op een intensiteit hoger dan 85% van je maximale hartslag, gevolgd door complete rust waarbij je wordt aangemoedigd om niet te bewegen. Met SPRINT verleg je je fitness grenzen en verbrand je ook uren na je training nog calorieën.

In dit hartslagprofiel zie je het verschil in duur en intensiteit tussen RPM (blauwe lijn) en SPRINT (zwarte lijn):

welke fietsworkout past bij jou

De instructeur van jouw sportschool kan je nog veel meer vertellen over de verschillende soorten fiets workouts en het specifieke aanbod op jouw club. Dus kies je workout en stap op de fiets!’

Vraag & antwoord

Heb je vragen over core trainen? Heb je een blessure en weet je niet of je wel kunt blijven trainen? Wil je weten hoe je het beste snel aan je conditie kunt werken? Wil je tips over het trainen van je benen, billen en buik of heb je een andere vraag? Laura geeft elke maand antwoord op jouw vragen. Mail je vraag o.v.v. Laura Pels naar online@wendymultimedia.nl.

Deze maand gaf Laura Pels op de vraag van Sophie: Wat is HITT?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF