fbpx

Weer terug bij af? Zo houd je dat vakantiegevoel nog wat langer vast

‘Eigenlijk wil ik me altijd wel zo voelen als op vakantie, want dan vind ik mijzelf zo veel leuker’, was de conclusie van mijn eerste cliënte vanochtend. Na haar volgde er meer mensen met vergelijkbare verzoeken.    

Niet zo gek als je je realiseert dat de meeste mensen –ondanks alle goede voornemens- na één dag werken, de positieve effecten van de vakantie vaak al helemaal kwijt zijn. Ook al neem je je voor dit jaar echt het vakantiegevoel vast te houden, het effect is op de eerste werkdag eigenlijk gelijk verdwenen.

Maar waarom willen we dat vakantiegevoel zo graag vasthouden? Het simpele antwoord: Omdat het fijn voelt. Van vakantie worden we doorgaans gelukkiger, minder gespannen, energieker en tevredener.

Vakantie staat vaak symbool voor even niks moeten, lummelen, niksen, doen waar je zin in hebt, zon, uitslapen en vaak even vrij zijn van zorgen. Weg uit de dagelijkse routine, weg van alle verplichtingen, als werk, huishouden, administratie, gymtasjes, broodtrommels, volle wasmanden en die eindeloze to-do lijsten. Even weg van het gevoel te klunen van weekend naar weekend.

Logisch dus dat we dat gevoel nog wat langer vast willen houden en ervan balen dat we het zodra we terug zijn alweer zo makkelijk kwijtraken.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je dat vakantiegevoel nog een beetje langer vasthoudt en de stress nog even op de achtergrond blijft. Terwijl het gewone leven er alweer overheen dendert met van alles dat moet?

  1. Laat je afwezigheidsmelding van je e-mail nog twee dagen aanstaan als je weer aan het werk gaat.
  2. Bedenk wat specifiek voor jou dat fijne vakantiegevoel geeft en kijk eens of je dat op de een of andere manier in je dagelijks leven kunt integreren. Zoek hier eventueel een pakkende foto van de vakantie bij, zodat dat goede gevoel regelmatig wordt opgeroepen.
  3. Bouw ieniemienie vakantiemomenten in, in je dagelijks leven in de vorm van een paar minuten per dag even de boel de boel laten en lekker te niksen, te lezen, te mijmeren of waar je dan ook maar zin in hebt. Even weg uit wat de dag zwaar maakt en hup dat vakantiegevoel weer even in.

Suzan Kuijsten is coach, veelgevraagd spreekster, geeft trainingen, lezingen en is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Ze is regelmatig te horen op o.a. BNR en werkt met HR professionals van multinationals om stress op de werkvloer te verlagen. Drie keer per maand deelt ze haar kennis in een blog op wendyonline.nl.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 12 Weer terug bij af? Zo houd je dat vakantiegevoel nog wat langer vastWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF