fbpx

Wat is jouw reden van bestaan?

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van de Blue Zone-levensstijl: een doel hebben. Waarvoor spring je uit bed, waarmee help je anderen? Deze reden van bestaan wordt in Japan ook wel Ikigai genoemd. Het vinden van je Ikigai vergt wat verdieping in jezelf, maar dan heb je ook iets in handen waar je je hele leven blij van kunt worden.

Neem een papier, verdeel het in vier vakken. Schrijf daarin, met de klok mee, het volgende op:

Stap 1

Waar ik van houd

Begin elke zin met ‘Ik voel me gelukkig als…’, en schrijf dan zonder na te denken waar je een passie voor hebt. Schrijven, koken, fietsen, koffiedrinken, met je familie zijn, alleen zijn: alles kan.

Stap 2

Wat de wereld nodig heeft
Belangrijk voor je Ikigai: onderdeel zijn van een gemeenschap, en nuttig zijn voor je omgeving. Schrijf daarom nu op wat jouw familie, vrienden en de wereld nodig hebben. Begin bijvoorbeeld je zin met ‘Mijn geliefde heeft het nodig dat…’ en ‘De wereld heeft het nodig dat…’. Maar denk ook aan je buren, de school van je kinderen, je collega’s, je baas, et cetera.

Stap 3

Waarvoor ik betaald kan worden
‘We hoeven ons niet te schamen als we geld vragen voor iets wat we kunnen,’ schrijven Héctor Garcia en Francesc Miralles in hun boek Vind je Ikigai. Schrijf daarom op waar je je geld mee verdient, zonder na te denken of je er gelukkig van wordt: ‘Nu verdien ik de kost met…’. Daarna noteer je hoe je dit later voor je ziet: ‘In de toekomst zou ik mijn geld graag verdienen met…’.

Stap 4

Waar ik goed in ben
Laat je bij deze stap niet blokkeren door twijfels en onzekerheid. Schrijf eerst op waar je nu goed in bent, en daarna noteer je vaardigheden die je met wat oefening onder de knie kunt krijgen (‘In de toekomst kan ik goed worden in…, als ik me voorbereid door…’).

Voilà:

de eerste stappen tot het vinden van je Ikigai zijn gezet. En nu kom je in actie. Kijk naar je blad: aan welke onderdelen heb je de laatste tijd weinig aandacht besteed? Maak voor ieder onderdeel een lijstje met drie acties die je vanaf nu gaat ondernemen om die bewuste punten weer nieuw leven in te blazen en ‘je Ikigai te laten opbloeien’. Bijvoorbeeld door cursussen te doen, wekelijks vakliteratuur te lezen of met iemand uit het vak koffie te drinken.

Bron: Vind je Ikigai – Breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk, door Héctor Garcia en Francesc Miralles, Uitgeverij Boekerij.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF