fbpx

Dit is waarom ‘het grotere plaatje zien’ gelukkiger maakt

Soms is het even nodig een stapje terug te doen zodat je dingen weer vanuit een ander perspectief kunt zien. Kijk je er namelijk van een afstand naar, realiseer je dat het soms beter gaat dan dat je in eerste instantie dacht. Wanneer je je bewust wordt van je zogeheten ‘hyperfocus’ zul je zien dat het grotere plaatje je gelukkiger maakt. En dit is waarom!

De vuile vaat

Soms is het nodig om even uit je eigen verhaal te stappen, je perspectief te verplaatsen en dingen eens van een andere –nuchtere- kant te bekijken. Dit verbreedt je horizon, je ziet weer een ander plaatje. Wanneer je hier bewust mee omgaat en dit zo nu en dan doet, zul je merken dat dit inderdaad gelukkiger maakt. De ‘analogie van de vuile vaat’ van Allison Carmy, een psychologe, bevestigt dit. Het is een grappige manier om het grotere plaatje te zien. Stel je voor dat je de keuken inloopt en je ziet op het aanrecht vuile vaat staan. Waarschijnlijk baal je, maar voordat je jezelf zuchtend en steunend in ergenis brengt, kan het helpen om je eens af te vragen hoe vaak je je bewust bent geweest van het feit dat je een schone keuken inliep. Je richten op het goede, iets dat er vaak gewoon is, dat noemt Carmy dus het grotere plaatje willen zien.

Focus

Door het focussen op negatieve details ben je niet langer in staat om het totaalplaatje van je leven te zien. Zie de schone vaat als een metafoor. Focus je op je gezondheid, kinderen en je leuke collega’s (en dus niet op degenen die jouw negatieve energie geven). Denk aan de leuke reizen en tripjes die je hebt gemaakt en welke er nog zullen volgen. Zodra je je focus weghaalt bij de kleine dingen in het leven die irriteren en je je openstelt voor het grotere plaatje, maak je ruimte voor dankbaarheid en  geluk. Er zullen altijd tegenslagen zijn, teleurstellingen en irritaties, je hoeft daarom ook niet alles met een lach te benaderen. Je moet een weg vinden om ermee om te gaan, hoe verhoudt de narigheid zich tot de rest van je leven (denk aan de schone vaat). Want die is er altijd, het is alleen aan jou om het negatieve om te zetten in het positieve.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF