fbpx

Wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds trainen?

De een zweert bij trainen in de ochtend en de ander geeft de voorkeur aan trainen in de avond. Maar wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds trainen? Of is er voor beide tijdstippen wat te zeggen?

Of je nu een ochtend- of een avondsporter bent, het maakt eerlijk gezegd niet zo veel uit. Dat je aan beweging doet, is juist al heel erg goed! We hebben de voor- en nadelen van ’s ochtends en ’s avonds trainen voor je op een rij gezet.

Voordelen ‘s ochtends trainen:

1. Energieboost voor de hele dag

Een workout in de ochtend stimuleert de aanmaak van endorfine, een stofje dat ervoor zorgt dat je energielevel een boost krijgt. Door in de ochtend te sporten, krijg je overdag meer energie en ben je ook scherper dan wanneer je niet sport.

2. Betere nachtrust

Uit onderzoek in 2011 aan de Appalachian State Universiteit in de Verenigde Staten blijkt dat een sportsessie in de ochtend je nachtrust kan bevorderen. Door ’s ochtends te trainen, daalt je bloeddruk met tien procent en dat kun je volgens het onderzoek de hele dag vasthouden. Door in de ochtend te sporten, slaap je langer en heeft het ook een positieve invloed op je slaapcyclus dan wanneer je op een ander moment op de dag gaat sporten.

3. Rustig in de sportschool

Houd je van trainen in de sportschool? In de ochtend is het een stuk rustiger dan in de avond. Met name op dinsdag- en donderdagochtend is het volgens Marije de Vries, sportdeskundige en eigenaar van Fitter Nederland, lekker rustig.

Hoe vroeger je gaat, des te rustiger het is in de sportschool. Ook de klasjes zijn dan nog niet zo druk.

Nadelen ‘s ochtends trainen

1. Het is wel héél vroeg…

Ben je niet gewend om vroeg op te staan, dan kan het een hele opgave zijn om eerder uit bed te komen om te sporten.  Het kan dan zelfs zo zijn dat je minder tot het uiterste gaat dan wanneer je op een later tijdstip traint.

2. Langere warming up

In de ochtend moet je lichaam nog even wakker worden en dat betekent dat je meer tijd kwijt bent aan warming up. Een goede warming up is belangrijk om te voorkomen dat je blessures krijgt, dus houd er rekening mee dat je er extra tijd aan kwijt bent.

Voordelen ’s avonds trainen

1. Rustig opstarten

Omdat je pas in de avond gaat sporten, kun je vaker op de snooze-knop van je wekker drukken en kun je rustiger aan doen voordat je naar je werk gaat.

2. Weg stress en frustratie

Heb je een drukke dag gehad of zat je baas of die ene vervelende collega je de hele dag dwars? Dan is nu het moment om die frustratie af te reageren met een stevige workout. Door ‘s avonds te trainen kun je je hoofd lekker leeg maken. En mocht je nog plannen hebben later op de avond, dan is sporten na het werk de ideale manier om jezelf een boost te geven.

3. Je lichaam is er fysiek beter aan toe

In de ochtend moet je lichaam nog wakker worden (zie punt 2 bij de nadelen van ’s ochtends trainen) en heb je dus meer tijd nodig voor je warming up. In de avond is je lichaam er fysiek beter aan toe. Je spieren zijn wat soepeler, waardoor de kans op blessures iets minder is. Toch is een goede warming up voordat je begint, wel aan te raden.

4. Je kunt langer sporten

Als je in de ochtend sport en je hebt een baan, dan heb je geen mogelijkheid om langer te sporten, omdat je op tijd op je werk moet zijn. In de avond heb je juist wel meer tijd (tenzij je afspraken hebt) kun je meer tijd besteden aan een uitgebreide warming up of cooling down.

Nadelen ’s avonds trainen

1. Afleiding

Een borrel op het werk of een onverwacht etentje met vrienden… ’s Avonds is de kans op afleiding het grootst. Daardoor kan je geplande sportavond in het geding komen.

2. Drukte

Volgens sportdeskundige Marije de Vries zijn sportscholen op maandag, dinsdag en woensdag het drukst. Dus als je niet in overvolle klasjes wil zitten of te lang wil wachten totdat een bepaald apparaat vrij komt, vermijd een training op die dagen.

3. Donker

Nu het weer wintertijd is, wordt het eerder donker buiten. Ben je een buitensporter zorg er voor dat je goed zichtbaar bent voor andere deelnemers in het verkeer. Probeer zelf ook op goed verlichte paden te trainen, zodat je de kans op een verstapping en dus een blessure verkleint.

Bron: Huffingtonpost, Greatist.comMarije de VriesWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF