fbpx

Wat gebeurt er als je kramp hebt en wat kun je er tegen doen?

wat gebeurt er als je kramp krijgt en wat kun je ertegen doen

Onze spieren doen soms niet wat we willen: kramp wil er nog wel eens bij inschieten. Wat gebeurt er eigenlijk als je kramp hebt? En wat kun je er tegen doen?

Je hoeft er soms niet eens een vreemde beweging voor te maken én toch trekt je spier uit het niets samen. Kramp geeft een vervelend en machteloos gevoel, want je krijgt maar geen controle over de samengetrokken spier. Kramp kan op verschillende plekken ontstaan, maar vooral voeten en handen zijn gevoelige plekken, omdat de doorbloeding daar minder is. Ook spieren die vaak en zwaar belast worden, zoals de kuit en de hamstring, zijn gevoelig voor kramp.

Wat gebeurt er?

Wanneer de kramp er inschiet, hebben je zenuwen een verkeerd signaal afgegeven aan je spiervezels. Er worden teveel signalen afgegeven waardoor teveel spiervezels zich plotseling en willekeurig gaan samentrekken. Het normaliter gecontroleerde proces van het ontspannen en samentrekken van je spieren is hierdoor verstoord.

Hoe voorkom je kramp?

 • Eet gevarieerd en gezond, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Een gebrek aan mineralen en vitamines kan kramp veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat je vochthuishouding in orde is:
  – Drink voldoende water.
  – Matig je inname van cafeïne en alcohol.
  – Eet niet teveel zout.
  – Houd rekening met je mate van zweetproductie.
 • Zorg voor een goede doorbloeding, zodat de bloedtoevoer naar je spieren niet afgesloten wordt. Let hiervoor op je lichaamshouding. Houd niet te lang een verkeerde houding aan.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en rek jezelf zo nu en dan even uit. Zo houd je je spieren flexibel.
 • Zorg voor een juiste lichaamstemperatuur. Neem een wat dikker deken, zorg voor pantoffels, pak een kruik of zorg voor een elektrische deken of kussen. Een te warme temperatuur kan echter ook tot kramp leiden. Vooral belangrijk is een constante lichaamstemperatuur.
 • Ontspan je spieren, want kramp wijst erop dat ze overmatig gespannen zijn.

Wat moet je doen als de kramp er inschiet?

Wanneer de kramp er toch in schiet, is het verstandig om de spier te rekken. Breng hiervoor rustig wat druk aan op de spier. Zo maak je de spier langer. Na enige tijd zal de opgetreden oncontroleerbare samentrekking van de spiervezels ophouden en zal de spier zich weer ontspannen.

Bron: dokterdokter & Salusi.nl
Beeld: ShutterstockWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF