fbpx

Wat doen rituelen voor ons?

Wat doen rituelen voor ons

In de ochtend de krant lezen met een kop koffie, of even mediteren voor het slapengaan. Veel mensen voelen zich goed bij rituelen. Maar waarom is dat? En wat doet dit voor ons?

Soms sluipen rituelen er gewoon in en soms bedenk je ze bewust omdat je ze graag wilt integreren in je leven. Eenmaal geïntegreerd geven rituelen een vertrouwd gevoel: in een alsmaar veranderende wereld blijven sommige dingen toch nog hetzelfde.

Wat doen rituelen nog meer voor ons?

1. Productiviteit

Het uitvoeren van een ritueel geeft ons energie. Denk aan het ochtendritueel dat velen van ons hebben. Zodra we even dat momentje voor onszelf gehad hebben, kunnen we er weer tegenaan. We hebben energie gekregen om de taak die op ons staat te wachten zo goed mogelijk te volbrengen.

Lees hier over rituelen waarmee je de dag goed begint: ‘Begin je dag gezond met deze 5 ochtendrituelen’

2. Creativiteit

Door bepaalde rituelen in je leven te hebben, geef je ook wat ruimte om je creatieve ik haar werk te laten doen. Je hoeft op dat moment niet na te denken waardoor er meer energie overblijft voor andere lichamelijke activiteiten. Zo ook voor je creatieve ik, deze kan meer haar gang gaan. Rituelen geven je daarnaast een tevreden gevoel en dit tevreden gevoel inspireert je om jezelf verder te ontwikkelen.

3. Meditatie

Wanneer je gefocust bent op je ritueel zorg je ervoor dat je gedachtes bij het hier en nu zijn. Zo heb je een moment van meditatie. We remmen alles wat er om ons heen gebeurt af en komen tot rust.

Lees hier over rituelen die je helpen om beter te slapen: ‘Beter slapen? Deze 7 rituelen helpen je’

4. Minder stress

Een onderzoek uitgevoerd door Tel Aviv University in 2011 heeft aangetoond dat routinetaken helpen bij minder stress en angst. Dit heeft te maken met de voorspelbaarheid en controleerbaarheid. Het is soms zo fijn als dingen even voorspelbaar zijn in plaats van overweldigend.

5. Voldoening

Een ritueel gaat compleet over jou. Het geeft je voldoening als je die tijd voor jezelf pakt. En als we ons eenmaal voldaan voelen, kunnen we ook beter klaarstaan voor anderen en aan een positieve sfeer bijdragen.

Lees hier over redenen waarom je tijd voor jezelf moet pakken: ‘Waarom tijd voor jezelf belangrijk is’

Kortom, wat zijn jouw rituelen?

Bron: Elephant Journal
Beeld: PexelsWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF