fbpx

Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes

Wandelen met je kinderen? Zeker wel! Wandelboswachter Ellen Luijks en natuurfotograaf Bob Luijks maakten het boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’. Samen met hun dochter Agnes zochten ze naar de avontuurlijkste routes door heel Nederland. Wedden dat de kinderen voortaan als eerste hun wandelschoenen aan hebben?

Veel kinderen vinden wandelen maar saai, maar daar hebben Bob en Ellen wat op gevonden. Samen met hun dochter Agnes, als proefpersoon, bezochten ze heel veel avontuurlijke routes door het hele land. Wandelen is een avontuur! Alleen de allerspannendste routes mochten in het boek komen.

Agnes: ‘In dit boek staan de allervetste kinderwandelroutes ooit! Ik heb ze allemaal getest en ik ben écht op de gaafste plekken geweest, met vlonderpaden, trekpontjes, uitkijktorens, stapstenen en nog veel meer!’

Polder Breebaart (2,5 km)

Op de wadden vind je talloze plekken waar je met een zeehondenboot op stap kunt. Wist je dat je echter ook vanaf de vaste wal zeehonden kunt zien? In de Dolland bij Termunten bevindt zich een hoogwatervluchtplaats die tussen april en september door zeehonden wordt gebruikt. Neem vooral je verrekijker mee, niet voor de zeehonden, want die zitten erg dichtbij, maar voor de vele vogels die in de polder hun voedsel zoeken. Volop wadleven hier aan de Dollard! Je start bij het bezoekerscentrum van het Groninger Landschap, loopt naar de zeehondenkijkwand en wandelt over de dijk terug waar je ook nog een imposante bunker mag beklimmen.

A7007F5C D5BA 409B 94AD 3731FBF491EA Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes
6485699E C782 495A B8A0 E84A9FAE76CF Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes

Het Belevenissenbos (4 km)

Het Belevenissenbos, zo’n naam belooft wat! En dat doet het ook, want het Belevenissenbos is het grootste en meest avontuurlijke speelbos van Nederland. Maar liefst 40 hectare speel-, klauter- en modderplezier. Er liggen meer dan 100 ‘hindernissen’ in het bos en boven het water. Er zijn twee routes die je langs alle elementen leiden, een oranje en een gele. Individueel zijn ze 2 kilometer lang, maar je kunt ze ook combineren tot 1 lange route van ongeveer 4 kilometer. Het maakt niet uit welke kleur je kiest of met welke je begint, het avontuur wacht overal op je.

Coepelduynen (8,5 km)

De Coepelduynen is maar een klein duingebied tussen Katwijk en Noordwijk. Toch hebben deze duinen heel veel te bieden: je mag er struinen. Sterker nog, een pad ontbreekt. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde vind je een klaphekje, waar je het gebied in en uit kunt. Daartussen mag je (van 16 augustus tot en met 14 maart) het zelf uitzoeken. Hoe leuk is dat?! Buiten de genoemde periode is het gebied afgesloten voor de broedende vogels. Ga bij Katwijk aan Zee het gebied in (achter Park Noordduinen) en zoek zelf je weg in noordelijke richting. Na een tijdje zie je in de verte vanzelf een grote villa, daar vind je de uitgang. Via het strand loop je weer terug naar Katwijk aan Zee.

.

65E471AF 099A 4970 B982 7CC1A3C90D22 Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes
2303EDBF D93D 46D8 A426 F257890B4495 Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes

Onderwaterpad (5,8 km)

Nee, het pad zelf staat niet onder water, dat zou een beetje onhandig zijn. Je loopt hier een stukje langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze 85 kilometer lange verdedigingslinie is vanaf 1815 opgericht en bestaat onder andere uit 45 forten. Met de waterlinie kon men grote gebieden onder water zetten en zo de vijanden buiten ‘Holland’ houden. Met het Onderwaterpad volg je een klein, maar bijzonder mooi stukje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je start bij het imposante Fort Honswijk. Meteen na Honswijk is het de beurt aan Lunet aan de Snel. De route volgt vervolgens het inundatiekanaal. Je maakt kennis met deze waterwereld via een fraaie vlonder en leuk trekpontje. Op het verste punt bereik je Werk aan de Korte Uitweg. Hier kun je  een kijkje nemen in het fort met een spannende, donkere gang!

Andres Schotelroute (10 km)

Andreas wie? Bij de naam Andreas Schotel zal bij menigeen geen belletje gaan rinkelen. In Esbeek wel. De uit Rotterdam afkomstige kunstenaar zocht vanaf zijn 27e de rust op van het Brabantse platteland. Even weg uit het drukke westen. Hier zag hij de land- en bosbouw overgaan van handwerk naar de moderne mechanisatie. Hij gebruikte dat als inspiratiebron voor zijn tekeningen. In Esbeek zijn ze er trots op en is er een leuke route met zijn werk gemaakt. Een route vol kunst, natuur en Brabantse nostalgie. Zo wandel je door een immense koe… Bij deze route volg je de wandelknooppunten.

.

AF475AD9 7DFC 4E98 BAE5 F2D0A6F9F0B4 Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes
cover kinderroutes hires Wandelen met je kinderen: 5 leuke en spannende routes

Het boek

Deze 5 routes komen uit ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’. In het boek vind je 42 te gekke wandelroutes en nog eens 35 extra routesuggesties. De routes variëren van 1 tot 10 kilometer lengte en zijn geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar. Het boek bestel je hier!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF