fbpx

Waarom we vaker complimenten moeten geven

Denk eens terug aan dat moment dat je beste vriendin vertelde hoe blij ze met je is. Of die ene keer dat die ene collega je vertelde dat hij zo trots op jouw werk was. Dat gevoel dat je gewaardeerd wordt wil je toch ook andere gunnen? Geef gewoon eens wat vaker een complimentje. Dit zijn daarnaast nog een paar hele goede redenen waarom we vaker complimenten moeten geven.

Waarderen is een basisbehoefte

Waardering is een basisbehoefte. ”De diepst menselijke behoefte is de belofte om gewaardeerd te worden”, aldus William James (Amerikaans psycholoog, 1842-1910). Bij te weinig waardering kunnen relaties op de klippen lopen en werknemers eerder ontslag nemen. We zien het toch vaak voorbij komen, terwijl het zo makkelijk is om een complimentje te geven.

Dopamine

Uit onderzoek blijkt dat complimenten geven en positieve aandacht meer motiveren dan materialistische spullen, zoals cadeaus. Complimentjes activeren namelijk het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine stijgt en dat zorgt weer voor een fijn gevoel.

Het haalt het beste in mensen naar boven

Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven halen complimenten ons het beste naar boven. De gene die het compliment ontvangt, zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot negatieve bekrachtiging zoals straffen of sancties, hebben complimenten een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.

Het verschil maken

Het is heel menselijk om een keer te piekeren. Toch geeft dit ook onzekerheid met zich mee. Hoe mooi is het als jij iemand -op het juiste moment- dat ene complimentje influistert, en dat deze persoon daardoor net even dat extra duwtje in de rug krijgt. Je weet wel: zodat ‘ie die stap tóch durft te zetten? Daar wordt niet alleen deze persoon, maar ook jij happy van, toch?

IMG 7584 Waarom we vaker complimenten moeten geven

Complimenten geven en ontvangen zijn super leuk. Wij hebben daarom met de redactie gister ook het complimentenspel gespeeld en merkten dat dit iedereen een heel fijn gevoel gaf! Dus geef vandaag tenminste één complimentje!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF