fbpx

Waarom veel zitten zo slecht voor je is…

Waarschijnlijk lees je dit terwijl je zit, en spring je direct op uit je stoel, want veel zitten is echt slecht voor je gezondheid. Toch brengen de meeste mensen tegenwoordig hun leven veelal zittend door. Op het werk achter je bureau, onderweg in de auto en thuis ben je allang blij dat je na een lange dag op de bank kunt ploffen…

De gemiddelde Nederlander zit dan ook 8,7 uur per dag, volgens onderzoek van het RIVM. Jongeren zitten het meest van allemaal: wel meer dan 10 uur. Twintig tot vijfendertigjarigen kunnen er ook wat van met 9,7 zituren op een dag. Kinderen van 4 tot 12 jaar zitten het minst, namelijk zo’n 7,3 uur per dag.

Risico’s veel zitten

Als je gaat zitten, dan worden er als het ware allemaal lichaamsfuncties overgenomen door de stoel. Maar hierdoor loop je het risico op onder andere diabetes, hart-en vaatziekten en obesitas. Het aanhouden van de juiste houding is erg belangrijk, maar dit houden veel mensen niet de hele dag vol. Al snel zak je onderuit, of ga je voorover gebogen zitten. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten in nek en rug.

3 simpele oplossingen tegen de risico’s van veel zitten:

1. Sta elke 20 minuten op

Dr. Joan Vernikos, voormalig directeur van de ‘Life sciences division’ van NASA en schrijfster van het boek ‘Sitting Kills, Moving Heals’, heeft veel onderzoek gedaan naar de nadelen van zitten. Door elke 20 minuten een keer op te staan worden de nadelen van zitten tegengegaan, blijkt uit onderzoek van Dr. Vernikos. Het veranderen van je houding is eigenlijk het allerbelangrijkste.

2. Drink veel water

Hoe meer je drinkt, en dan vooral water, hoe vaker je naar het toilet moet. Dus drink lekker veel water en loop regelmatig naar het toilet.

3. Beweeg op je stoel

De mensen om je heen kunnen je enorm vervelend vinden als je constant zit te wiebelen op je stoel. Maar vanaf nu mag het: af en toe verschuiven op je stoel en regelmatig je houding aanpassen helpt.

Onderstaande video brengt precies in beeld waarom zitten zo slecht voor je is:

 

Bron: RIVM | TedEd WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF