fbpx

Waarom vakantie zo belangrijk voor ons is

Deze zomer hebben veel mensen een andere vakantie dan anders, maar hopelijk ben je toch nog even weg geweest. Vakantie is namelijk heel belangrijk voor ons, zegt onze gelukspsycholoog en WENDY-expert Josje Smeets. Lees waarom het zo belangrijk is om je hoofd af en toe leeg te maken.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je minimaal 8 dagen aaneengesloten vakantie moet nemen om effect te merken. Pas na een week ben je volledig afgeschakeld van het thuisfront en de waan van de dag. Dit betekent dat je vanaf dag 9 begint op te laden met hernieuwde energie en je hoofd leeg zult maken. En dit lege koppie heeft zo zijn voordelen:

  1. Het maakt namelijk dat er ruimte komt voor nieuwe ideeën en creatieve denkprocessen. Hier word je blij van, je kunt dromen en mijmeren over een rooskleurige toekomst.
  2. Ook zorgt een leeg hoofd ervoor dat je de wereld positiever bekijken kunt. Op het moment dat je hoofd alsmaar vol zit is het soms moeilijk de kleine dingen te waarderen. Maar als je twee weken vakantie hebt verwonder je je weer over de simpele dingen van het leven; die perfect afgebakken baguette of de oleanders die vol in bloei staan.
  3. Het legen van je hoofd maakt je mentaal gezond. Dit is goed voor je weerstand en zorgt ervoor dat je ook fysiek gezonder wordt. Misschien niet persé tijdens de vakantie zelf, als je af en toe een cocktailtje teveel drinkt, maar zeker wel daarna. Je hebt simpelweg weer energie om gezonde gewoontes op te pakken bij thuiskomst.
  4. Wanneer je goed uitgerust bent, zal je slaapkwaliteit toenemen. Dit klinkt contrair, maar is echt waar. Als je niet uitgerust bent en te weinig pauzes neemt, vindt je brein het lastig om af te schakelen en dit maakt inslapen moeilijk. Een uitgeruste jij slaapt daarentegen juist als een roosje. Uitgeslapen mensen zijn blijer dan mensen die te weinig nachtrust krijgen.

Lukt het jou niet om vakantie te nemen? Geen nood. Ook genieten van je weekend (zonder laptop) en de lange zinderende zomeravonden thuis zorgt er al voor dat je afschakelen kunt en zult herladen met nieuwe energie. Maar weet dat je af en toe echt toe bent aan een langere break. Begin nu alvast met plannen. Want voorpret is de halve pret.

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt. Meer blogs van Josje lees je hier. Volg Josje ook op InstagramWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF