fbpx

Waarom stilte essentieel is voor ons brein + 3 tips

Wij staan altijd ‘aan’. Wat wil je met altijd maar al die geluiden om ons heen. De hele dag door zijn we alert op prikkels die we ontvangen. Pas als we naar bed gaan om te slapen geven we ons brein rust. En toch ook weer niet helemaal, want hoe vaak verstoren we onze nachtrust niet door snel nog even onze telefoon te checken? Toch kunnen we dit beter laten en onszelf en ons brein rust gunnen. Stilte is dus goed, maar hoe zoek je de stilte op? Wij geven je 3 tips!

Ontspan

Wat doe jij als je wilt ontspannen? Veel mensen zetten graag rustige muziek op. Maar wist je dat je brein juist stilte nodig heeft om te kunnen ontspannen?

3 tips om de stilte op te zoeken

1. Zoek de stilte in jezelf
Door je tijdelijk af te sluiten voor ‘lawaai’ om je heen kun je de stilte in jezelf vinden. Stilte zorgt voor minder mentale stress waardoor je dichter bij jezelf komt te staan. Dit kun je bijv. doen door te focussen op je ademhaling. Deze oefening kun je bijna overal uitvoeren: achter je bureau, in de trein of thuis op de bank.

Sluit je ogen. Adem diep in door de neus en uit door de mond. Zorg dat je onderbuik bij inademing omhoog komt, niet je borstkas. Na een paar keer zul je al rustiger ademhalen. Focus je op de lucht die naar binnenstroomt door de neus. Laat deze lucht even in je longen, en voel hem dan weer zachtjes naar buiten stromen door je mond. Deze oefening maakt je direct rustiger.

2. Stiltewandeling
Geef jezelf een mini-break door mee te doen met een stiltewandeling. Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseren vaak stiltewandelingen. Een mooie stiltewandeling is die langs de IJssel, waarbij je samen met een zenleraar op zoek gaat naar de stilte van de natuur. Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden heb je prachtige, georganiseerde stiltewandelingen.

3. Bos- of strandwandeling
Wil je je hoofd even helemaal leegmaken? Ga dan naar het bos of strand en wandel net zo lang totdat je al je gedachten hebt losgelaten. Je zult merken dat je weer helemaal opgeladen bent!

 Wil je weten hoe je kunt ontspannen? Lees dan het artikel: Relaxen maar! Ontspannen doe je zo.

Nieuwe hersencellen

Dat de stilte opzoeken goed voor je is, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd met muizen naar het effect van verschillende geluidstypen en stilte op muizen. Hieruit is gebleken dat de muizen die twee uur lang in stilte verkeerden nieuwe hersencellen aanmaakten in de hippocampus. Dit is het gebied in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor ons geheugen, onze emoties en ons lerend vermogen. Als je niet afgeleid wordt door geluid of andere prikkels geef je je onderbewustzijn de kans om gebeurtenissen te verwerken. De stilte geeft je de ruimte om over gecompliceerde zaken na te denken op een visuele manier. Dit zorgt ervoor dat je het een plek kunt geven.

 Lees ook: Mediteren kun je leren: in 4 stappen

Verminderen van stress

Zelfs wanneer je slaapt zal je lichaam reageren op geluid. Geluidsgolven komen aan in je hersenen als elektrische signalen en het lichaam reageert hierop. Met als gevolg de verhoging van het gehalte van stresshormonen. Bevind je jezelf in een streek waar vaak geluid is, dan is er ook stress in je lichaam. Een in 2002 uitgevoerd onderzoek in Psychological Science toonde het gevolg aan van het verplaatsen van het vliegveld in München op de gezondheid en de mate waarin kinderen kennis opdoen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de kinderen de geluiden hadden geleerd uit te schakelen (ook belangrijke geluiden). In de rustigere omgeving was het korte-termijngeheugen van de kinderen verbeterd.

Het is dus niet te laat, je brein is namelijk in staat om zichzelf te herstellen van te veel geluid. Dit kan heel simpel door de stilte op te zoeken. Je brein zal je dankbaar zijn!

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF