fbpx

Waarom sporten je slimmer maakt

Elk jaar leren we meer over hoe het lichaam invloed heeft op het menselijk brein en andersom. En dus ook over de vraag waarom sporten je slimmer maakt… Als je sport, gebruik je namelijk meer hersencellen dan bij iedere andere menselijke activiteit. Het brein wordt hierbij als een spier gezien die je kunt ontwikkelen door beweging. Zo worden je hersencellen sterker en weerbaarder voor mentale uitdagingen die op je pad komen.

Genoeg reden dus om je sportschoenen uit de kast te halen en jezelf naar de gym te slepen!

In het kort: sporten en het brein

Vroeger werd gedacht dat alleen mentale activiteiten, zoals het leren van een andere taal, je hersenen trainen. Uit onderzoek blijkt echter dat sporten net zo goed is voor je lijf als je brein:

1. Groei van je hersencellen

Om nieuwe dingen te leren, moeten onze hersencellen groeien. Sporten creëert de meest optimale omgeving hiervoor. Als je sport leer je daarom sneller en beter.

2. Betere concentratie

Sporten verbetert je concentratievermogen, je geheugen en je motivatie. De systemen in je hersenen die hiermee samenhangen laten een boost hierin zien tijdens én na het sporten.

3. Minder stress

Sporten beïnvloedt de ‘vlucht of vecht’ reactie van je hersenen; fitte mensen raken hierdoor minder snel gestrest.

4. Sporten is een vorm van psychotherapie

Je voelt je beter door beweging en het helpt je om controle te krijgen over je leven.

Waarom Sporten Je Slimmer Maakt Laura Pels wendyonline Waarom sporten je slimmer maakt

Lees ook van Laura: 4 redenen om regelmatig krachttraining te doen

5. Fit zijn vermindert de hunkering naar alles

Niet alleen de hunkering naar verslavende middelen zoals alcohol, maar bijvoorbeeld ook de behoefte om voortdurend je iPhone te checken.

6. Aanmaak van nieuwe hersencellen

Pas sinds 1999 is het bekend dat mensen hun hele leven nieuwe hersencellen aan blijven maken. Sporten speelt een essentiële rol hierbij.

7. Meer zuurstof voor je hersenen

Door sporten verbetert de bloed- en zuurstofstroom naar je hersenen.

8. Nog meer bewijs nodig waarom sporten je slimmer maakt?

Einstein was een fanatiek wandelaar, fietser en zeiler – hij was fit!

Meer weten over waarom sporten je slimmer maakt?

In het boek Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain van neuropsychiater John J. Ratey vind je meer interessante informatie over de relatie tussen sporten en het brein. Inclusief verschillende verhalen van mensen die hun problemen op wisten te lossen door te gaan sporten.

Welke sport maakt je slimmer?

Maar wat voor soort training maakt je nu slimmer? In principe dragen alle soorten beweging hun steentje bij; of het nu gaat om yoga, fietsen, dansen of krachttraining. Belangrijk is om iets te vinden wat bij je past en dat je leuk vindt om te doen. Op lesmills.com vind je verschillende soorten workouts die je kunt volgen op een sportschool bij jou in de buurt.

Een werkplek waar je zitten met staan kunt afwisselen is ook super. Net als vaker de trap gebruiken en korte breaks op je werk waarin je een aantal oefeningen doet, zoals squats en push-ups.

Laura Pels is marketingmanager bij Les Mills, healthcoach én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven.

Heb jij een vraag voor Laura?

Wil je weten of je met een bepaalde blessure kunt doortrainen? Wil je bepaalde lichaamsdelen in shape krijgen of juist aan je conditie werken, maar je weet niet hoe? Of heb je een andere prangende vraag op het gebied van gezond bewegen? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Laura Pels en wie weet wordt binnenkort jouw vraag door haar beantwoord.

Bron: Les Mills International & John J. RateyWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF