fbpx

Waarom je vingers rimpelig worden in water?

Het is altijd een apart gezicht, die rimpelige ‘oma vingers’ als je lang in bad water hebt gezeten. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? En wist je dat trouwens het een functie heeft dat je vingers rimpelig worden? 

Wat vaak wordt gezegd is dat het rimpelen van je vingers en tenen ontstaat, doordat er water onder de bovenste huidlaag komt, waardoor de boel een beetje opzwelt. Niets blijkt minder waar… Het rimpelen ontstaat juist doordat bloedvaten onder de huid samentrekken.

Waarom je vingers en tenen rimpelen?

Als je in het water zit, dan gaat je lichaam als het ware in een soort ‘water-overleef-modus’. Je rimpelige vingertoppen en tenen zorgen er dan namelijk voor dat je meer grip hebt als je voorwerpen probeert vast te pakken. Want de ‘rimpels’ zorgen ervoor dat het water afgevoerd wordt.

Betere grip als je in het water bent

In een studie van Newcastle University lieten de onderzoekers een groep mensen met rimpelige natte vingers en een groep mensen zonder rimpelige en natte vingers een nat voorwerp oppakken. De mensen met rimpelige vingers konden de natte voorwerpen sneller en makkelijker oppakken dan de mensen met droge en gladde vingertoppen.

Ook interessant: Waarom zuchten zo gezond is

‘Met rimpelige vingers heb je dus betere grip in water’, vult onderzoeker Tom Smulders aan. ‘Het werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als met de groeven in je autobanden. Dankzij de groeven hebben je banden meer grip op het wegdek.’ En zo werkt dat dus ook voor onze handen en voeten… ‘De rimpelige vingers waren voor onze voorouders een handige tool om bij nat weer of vlak bij stromend water toch makkelijk voedsel te verzamelen’, zegt Smulders. ‘En die rimpelige tenen zorgden ervoor dat we minder snel uitgleden wanneer het regende.’

Handig

Heel lang dachten ook onderzoekers dat rimpelige vingers ontstonden doordat water zich in de bovenste laag van de vingers zoog. Maar nu weten we eindelijk dat de rimpels ontstaan doordat je bloedvaten zich vernauwen, een proces dat wordt aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel dat ook onze ademhaling, hartslag en transpiratie regelt. De rimpelige vingers zijn dus het resultaat van een actief proces in ons lichaam. En hebben dus een belangrijke functie, handig!

Bron: NatureWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF