fbpx

Waarom je juist vaker zou moeten dagdromen

Ben jij een echte dagdromer? Helemaal niets mis mee! Sterker nog: je zou juist vaker moeten dagdromen!

Je zit achter je bureau, maar met je hoofd zit je al op Ibiza voor je welverdiende zomervakantie… Je dagdroomt wat je in je koffer gaat stoppen, waar je gaat lunchen, ziet jezelf al heerlijk op het strand liggen en denkt aan dat ene jurkje dat je écht nog moet kopen voor je vertrek. Tot je plots uit je dagdroom wordt gehaald door een collega: ‘Zeg, loop niet zo te dromen’.

Is dagdromen slecht?

Steeds meer onderzoekers raken ervan overtuigd dat dagdromen juist heel nuttig is. Ook al is leidt het je af van bijvoorbeeld je werk. Dagdromen maakt je namelijk creatiever. Dus loop je even helemaal vast of is de inspiratie op? Dagdromen is zeker geen tijdverspilling. Als je zo nu en dan even wegdroomt, bedenk je juist de interessantste dingen.

‘We vervelen ons liever niet’

Ondanks het nut van dagdromen, besteden we er steeds minder tijd aan. ‘Je ziet dat mensen liever naar hun smartphone grijpen dan even nadenken’, zegt psycholoog en informaticus Niels Taatgen. ‘We vervelen ons liever niet. Een paar jaar geleden voerden wetenschappers een experiment uit waarbij ze hun proefpersonen in een lege ruimte lieten zitten. Het enige dat in de ruimte stond, was een apparaat waarmee ze zichzelf een pijnlijke elektrische schok konden toedienen. Het grootste deel van de proefpersonen diende zichzelf een schok toe.’ Ze hadden dus nog liever pijn dan dat ze zich verveelden.

‘Dat doen we omdat we continu op zoek zijn naar nieuwe dingen om te leren’, legt Taatgen uit. ‘We grijpen naar onze telefoon, omdat we daar nieuwe informatie kunnen vinden. Toch krijgen we dan niet de tijd om te dagdromen.’

Ook interessant: Zo maak je je dromen zelf leuk!

Waarom we juist moeten dagdromen

Niet alleen om je creativiteit een enorme boost te geven, maar dagdromen zou ook helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren. Vaak dagdroom je over de toekomst, over wat je wilt bereiken. Dagdromen helpt je dan om te bedenken hoe je dit kunt doen en hoe je dit kunt realiseren. Ook kan een dagdroom je helpen om je voor te bereiden op zo’n toekomstige situatie. Doordat je de situatie in je hoofd alvast afspeelt, weet je later dus al precies hoe je het beste kunt reageren of handelen.

En soms… Soms is het gewoon heel lekker om even ‘weg’ te zijn in je eigen wereld.

Ga bewust dagdromen

Dit klinkt misschien een beetje gek… Maar als je de tijd hebt om zo nu en dan niets te doen, doe dat dan, en leg je telefoon even weg. Je kunt verschillende activiteiten uitvoeren waardoor je gaat dagdromen. Dat zijn vaak monotone activiteiten, zoals hardlopen, afwassen of de was opvouwen. Eigenlijk alles dat je op de automatische piloot kunt doen!

Bron: RTL Nieuws WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF