fbpx

Waarom je geld beter kan uitgeven aan ervaringen

Het was helemaal niet nodig om die ene tas te kopen, maar je kon het niet laten. De volgende keer denk je misschien wat langer na over deze aankoop, want uit onderzoek blijkt dat je je geld beter kan uitgeven aan ervaringen in plaats van aan spullen en wij vertellen je waarom.

Als we het hebben over ervaringen hebben, bedoelen we bijvoorbeeld reizen, bezoekjes aan musea, de bioscoop, uiteten in een restaurant, meedoen aan kookworkshops, naar evenementen gaan, enzovoorts. Een ervaring is dus een vorm van kennis die we in de praktijk opdoen.

Ervaringen zijn een groter deel van onszelf

Je kunt echt van je spullen houden en zelfs denken dat ze een onderdeel van jouw identiteit zijn, maar dat is in de praktijk niet zo. Ze staan los van jou. Je bent niet wat je bezit, je bent wat je meemaakt, wat je gezien hebt, waar je geweest bent. Ervaringen zijn dus echt een onderdeel van onze identiteit. Ze maken ons tot wie we nu zijn. Ze vertellen ons levensverhaal.

Gedeelde ervaringen verbinden ons

Je voelt je meer verbonden met iemand als je bijvoorbeeld met diegene op vakantie bent geweest. Tuurlijk, als je nieuwe spullen krijgt van iemand dan is dat ook niet verkeerd en daar komt ook gevoel bij kijken, maar uiteindelijk zijn de belevenissen met iemand samen hetgeen wat jullie verbindt. Zodra de ervaringen voorbij zijn, maken ze voor altijd deel uit van de verhalen die we aan anderen vertellen. Ervaringen zijn onvervangbaar, spullen wel.

Ervaringen kun je niet vergelijken

Als je een nieuwe tas koopt, ben je dolgelukkig. Maar zodra je die nieuwe tas hebt, ga je deze vergelijken met tassen van anderen in jouw omgeving. Als de buurvrouw een nieuw model heeft gekocht valt jouw nieuwe tas opeens tegen. Je denkt dat het geluksgevoel van de nieuwe aankoop even lang duurt als de levensduur van het product, maar dat is niet zo. Je raakt eraan gewend en wil je geluksgevoel overtreffen met nieuwe spullen. Met ervaringen is dit niet het geval. Elke ervaring is uniek en deze kan je nooit vergelijken met andere ervaringen. Want voor jou is het een speciale ervaring en je kan het niet hetzelfde meegemaakt en gevoeld hebben als anderen. Elke ervaring is anders.

Ook interessant:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF