fbpx

Waarom is zingen goed voor kinderen?

Laat kinderen lekker zingenKinderen die zingen, het is heerlijk om te zien. Soms is het speels en soms kunnen ze het verrassend goed. Maar zingen is ook echt goed voor kinderen. Waarom is zingen zo goed voor ze?

De vrijdagavond is deze weken de avond van de The Voice Kids. Een programma waarin kinderen mogen zingen en de juryleden proberen te overtuigen van hun zangtalent. Het is prachtig om te zien hoe die kinderen zoiets moois als zingen proberen op te pakken en te ontwikkelen.

Brein in ontwikkeling

Dat het erg goed is voor kinderen om te zingen, heeft te maken met het brein dat op jonge leeftijd nog volop in ontwikkeling is. Allerlei gebieden, en daarmee competenties, moeten nog ontwikkeld worden. Hierdoor is er nog veel vormbaar in de hersenen van kinderen.

Lees ook: ‘6 effecten die muziek op het brein heeft’

Zingen maakt intelligenter

Bij het luisteren en zingen van liedjes worden beide hersenhelften gebruikt. Er worden paden aangelegd tussen de linker en rechter hersenhelft. Spraak en intellect uit de linkerhelft worden zo verbonden met gevoelstoestand uit de rechterhelft. De verbindingen hiertussen bepalen het intelligentieniveau van mensen.

Zingen is positief voor allerlei vaardigheden

Daarnaast worden ook allerlei andere vaardigheden versterkt. Nummers dragen altijd een bepaalde emotie bij zich en door te zingen komen kinderen in aanraking met deze emoties. Daarnaast leidt zingen vaak tot bewegen en soms tot hele dansjes. Dit is goed voor de motoriek van kinderen. Verder kan zingen tot sociaal contact leiden door bijvoorbeeld het nemen van zangles. Hierdoor worden de sociale vaardigheden van kinderen ontwikkeld.

Kortom, laat je kind lekker zingend door huis lopen en doe zelf lekker mee. En vergeet niet om te kijken naar andere kinderen die zingen in The Voice Kids, elke vrijdag om 20.30 uur op RTL 4.

 

Bron: muziekmaaktslim.nl
Beeld: Shutterstock
Video: YoutubeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF