fbpx

Waarom ik niet zo succesvol ben als mensen denken

Ons leven ligt tegenwoordig onder een vergrootglas. We moeten aanhoudend goed presteren en zijn super ninja’s als het gaat het vermarkten van onszelf. De een heeft een nog geweldiger leven dan de ander. Onrealistisch en knetter jaloersmakend wanneer er in jouw leven juist van alles schuurt.

Neem mijn leven. In de ogen van anderen ben ik heel succesvol. Want ik blog voor de WENDY, krijg de ene na de andere lovende recensie over mijn boek, die bovendien al helemaal uitverkocht is, Dolf Jansen schreef mijn voorwoord, ik was in de show bij Jorgen Rayman en grootheden als Paul van Liempt, stond in de Libelle en de Margriet, heb inspirerende, bekende opdrachtgevers en mag lezingen geven bij de leukste organisaties.

De keerzijde

Maar hoe succesvol zou je me nog vinden als je wist dat ik achter de schermen worstel om de band met een dierbare goed te houden, ik soms geen idee meer heb hoe ik de eindeloze reeks afwijzingen moet incasseren of hoe om te gaan met de stukken van haar leven die ik dagelijks lijk te verliezen. De stress dendert geregeld zo hard door mijn dagen dat er nauwelijks tijd is om even op adem te komen. Precies datgene waar ik als stresscoach zo voor waak bij anderen.

Dus, wat is succes?

Succes laat enkel dat deel van ons leven zien wat goed gaat. Alle bergetappes die we (bezig zijn te) overwinnen vallen daar op de een of andere manier niet onder en serveren we, met de snelheid van Dafne Schippers op de 200 m, af. Waarmee we onbedoeld steeds het belang van een goed eindresultaat onderstrepen.

Op-successen

Misschien moeten we daarom eens wat vaker op-successen. Dat is jezelf iets positiefs toeschrijven, denken in termen van groei. Omdat in de strijd die we leveren, met datgene wat we moeilijk vinden, gigantisch waardevolle overwinningen zitten. Zoals de wijsheid die je erdoor kreeg, de kracht en de moed die je vergaarde om de weg naar buiten weer te vinden en de hoop die je bleef houden dat het weer goed kwam. Overleefskills tot de macht tien, maar door onze eigen censuur vaak onterecht bij het grof vuil gezet.

“We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars”, zei Oscar Wilde ooit. Wie anders kijkt, zal andere dingen zien. En een van de fijnste dingen die je kunt zien is misschien wel dat gewoon je authentieke zelf zijn volstaat. Omdat je ook succesvol én mooi én dapper bent als je wankelt.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

workshop stress


 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF