fbpx

Dit is waarom de houdbaarheid van make-up belangrijk is

Voor veel mensen is make-up een belangrijk onderdeel van de dagelijkse beautyroutine. Maar hoe vaak staan we eigenlijk stil bij de houdbaarheid van make-up producten? Make-up heeft, net als eten en medicijnen, een beperkte houdbaarheid. Wij vertellen je waarom dit belangrijk is, en wat je kunt doen om het meeste uit je producten te halen!

Gezondheid en hygiëne

Make-up producten komen regelmatig in contact met onze huid en ogen. Bacteriën en schimmels kunnen zich ophopen in make-up. Dit gebeurt vooral wanneer de producten niet goed worden bewaard, zoals bij het niet dichtdoen van verpakkingen of producten in de zon te laten liggen. Hierdoor wordt make-up te veel blootgesteld aan lucht, warmte en vocht. Een onderzoek van de London Metropolitan University, heeft aangetoond dat het gebruik van verlopen make-up gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dit kan zich uiten als huidirritaties, ontstekingen en bacteriële infecties, zoals dat van Enterococcus faecalis. Dit is één van de bacteriën die meningokokken veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum van je make-up producten in de gaten te houden.

Effectiviteit van het product

Make-up verliest na verloop van tijd zijn kwaliteit. Foundation kan bijvoorbeeld van textuur veranderen, mascara kan klonterig en droog worden en lippenstift kan uitdrogen of bijna geen kleur meer op de lippen aanbrengen. Als je verlopen make-up gebruikt, krijg je mogelijk niet de resultaten die je wilt. Het kan dat de ingrediënten in je producten gaan scheiden, of zelfs schadelijk zijn voor je huid. Door make-up te gebruiken voordat het zijn houdbaarheidsdatum bereikt, kun je ervoor zorgen dat je producten goed functioneren. 

Wanneer moet iets weggegooid worden?

Het is soms moeilijk om te weten wanneer het tijd is om afscheid te nemen van je lievelings make-up product. Veel make-up producten hebben een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan, meestal met het symbool van een open potje met een getal en de letter “M”, die voor ‘Maanden’ staat. Dit geeft aan hoe lang het product na opening gebruikt kan worden. Dit is een indicatie, maar vaak kun je producten wel wat langer bewaren, net als met veel etenswaren. Een lippenstift, die vaak één tot twee jaar houdbaar is, kun je wel drie jaar bewaren, mits er niets aan mankeert. Maar die lippenstift die al meer dan vijf jaar in je lade ligt, mag je wel echt wegdoen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze symbolen en wel in de gaten te houden hoe lang geleden je iets hebt geopend.

Hoe bewaar en gebruik je je make-up verstandig?

Om de levensduur van je make-up te verlengen, moet je je producten op de juiste manier opbergen en gebruiken. Bewaar ze op een koele, droge en het liefst donkere plaats. Sluit de verpakkingen altijd goed om blootstelling aan lucht te minimaliseren. Was regelmatig je make-up kwasten en sponsjes, zodat er niet onnodige bacteriën op je make-up en je gezicht komen. Was ook altijd je handen voordat je met je vingers in een palletje of crème potje dipt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF