fbpx

Waarom het verstandig is om te minderen met zout eten

Zout wordt gebruikt in veel keukens en zit verstopt in veel producten. Maar het probleem is dat we vaak niet echt opletten hoeveel zout we eigenlijk binnenkrijgen op een dag..

Voedingswetenschapper dr. Samefko Ludidi vertelt: ‘De scheikundige benaming voor keukenzout is natriumchloride. Je lichaam heeft er een minimale hoeveelheid van nodig om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren.’

Maar zout helemaal verbannen is zeker niet de bedoeling. Het menselijk lichaam heeft per dag ongeveer 1 tot 2 gram zout nodig. Het wordt geadviseerd om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Maar het blijkt dat de gemiddelde Nederlander wel 10 tot 12 gram keukenzout binnenkrijgt. Hierdoor ontstaan er gezondheidsrisico’s. Van die 6 gram zout is er 2,4 gram natrium en dat is de boosdoener voor het lichaam. Natrium verhoogt de bloeddruk, dit kan leiden tot hart-, nier-, hersen- en vaatziektes.

Waar zit zout in?

Van het zout dat we binnenkrijgen per dag komt er 75% binnen via bewerkte producten, 15% wordt toegevoegd aan ons eten om er smaak aan te geven en slechts 10% komt binnen door onbewerkte natuurlijke producten.

Er zijn verschillende producten die de meeste mensen regelmatig eten, waar echt heel veel toegevoegd zout in zit. Deze kun je beter vermijden:

Kant-en-klaar maaltijden

Hier wordt veel zout aan toegevoegd, om de smaak te verbeteren en om de houdbaarheidsdatum te verlengen.

Pizza

Op een pizza margherita zit al 6 gram zout. En je hebt maar 1 a 2 gram zout per dag nodig..

Soep

In de pakken en blikken soep zit erg veel zout. Vooral bouillon is een boosdoener.

Kaas

Kaas wordt vaak gezien als gezond, maar wist je dat in een plakje kaas al snel een halve gram zout zit?

Brood

In brood gaat vaak ook redelijk wat zout bij de bereiding. En vooral in glutenvrij brood zit het meeste zout.

Zout helemaal verbannen uit je leven is dus niet nodig. Maar om erop te letten wordt zeker wel aangeraden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF