fbpx

Waarom het lastig is te stoppen met hollen

We móeten vaak nog even dit of dat doen. Maar zelden hoor je ‘ik moet nog even opladen’. We zijn altijd maar aan het hollen. Zo behaalde Sven Kramer bijvoorbeeld op de 5000 meter een gouden plak… 

“Sven is de grootste schaatser aller tijden, zijn grootste kracht is zijn herstel”, zei ex schaatser Erben Wennemars. Hij weet als geen ander wanneer hij rust moet nemen om te herstellen”

Veel van niets

Rust als (mede)veroorzaker van winst! Dat is zo’n mooie uitspraak, voor iedereen die bezig is met stressmanagement en het leveren van topprestaties.

Iedere topsporter weet dat rust ook een vorm van trainen is. Dat het je sterker maakt. Dat je tegenover iedere inspanning de juiste hoeveelheid rust moet zetten. Want van hard werken moet je hard uitrusten weten ze in de topsportwereld. Het draait allemaal om de juiste balans.

De meeste van ons leven echter vooral heel hard volgens het principe van heel hard door je leven hollen. Opladen, tja daar hebben we toch helemaal geen tijd voor, laat staan zin in. Zelfs als er van alles in ons lichaam gaat haperen (slecht slapen, vol hoofd) rennen we door.

Opladen

We weten precies hoe we “aan” moeten staan en onze agenda’s vol moeten proppen. Maar genoeg opladen, dat vinden we lastig. Het is een totaal onbekende vaardigheid, waardoor we massaal overbelast raken. Vergelijkbaar met een halfvol glas wat we alsmaar vasthouden zonder het tussendoor even neer te zetten. Waardoor het steeds zwaarder wordt.

Niet zo gek dat we dat doen want het is best lastig stoppen als de stresshormonen door je lichaam gieren. Een overbelast stressmechanisme zorgt namelijk voor een kapotte rem. Daarbij komt dat we niks spannend willen missen en vinden we uitrusten ook nog eens oersaai. Het is vooral iets voor luie en zwakke mensen, vinden we. Zie dan nog maar eens te ontspannen. Wat ook niet helpt is dat we onszelf enorm overschatten. Van leuke dingen word je niet moe, toch?

Om tot rust te komen moet de kust veilig zijn. Dat betekent dat er even geen inspanning of actie nodig is om je beschermd en beschut te voelen. Als er dus niet nog even dit of dat moét.

Ga vaker nog even uitrusten, net als Sven. Want wie geen tijd heeft om te rusten, die zal nooit winnen maar zichzelf alleen maar onderuit halen. Werk je te pletter, maar herstel je ook te pletter.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 2 Waarom het lastig is te stoppen met hollenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF