fbpx

Waarom hebben we de behoefte om ons uit te rekken?

Hoe begin jij de dag? Rek jij je vaak uit als je wakker wordt? Of rek je je gedurende de dag regelmatig uit? Wij vroegen onze fitnessexpert Laura Pels naar deze behoefte om ons uit te rekken.

Wanneer we wakker worden, hebben we vaak de neiging om ons even goed uit te rekken. Het voelt lekker om na een lange nacht alles los te maken. Ook gedurende de dag vinden we het prettig om zo nu en dan even te rekken en strekken. Maar waarom, en wat doet het?

Waarom rekken we ons uit?

Laura: ‘We hebben de natuurlijke neiging om ons uit te rekken. In de nacht is het zo dat je vaak voor langere tijd in dezelfde houding ligt en je spieren niet actief zijn. Ze zijn niet aan het bewegen. Je spieren voelen ’s ochtends daarom stijf aan. Je hebt hierdoor de neiging om je uit te rekken, als een soort warming up voor je spieren. Het voelt goed en lekker!’

Lees ook: ‘5 dingen die succesvolle mensen doen in de ochtend’

Waar zorgt het uitrekken voor?

Laura: ‘Je uitrekken zorgt voor meer flexibiliteit in je lichaam. Daarnaast is je hartslag op het laagste niveau vlak voordat je wakker wordt. Door je uit te rekken komt je bloedsomloop op gang. Verder laat je je hersenen weten dat het tijd is om op te staan. Het is vooral een wake-up call voor je lichaam. Je laat de slaap los en gaat over naar de alerte toestand.’

Is het goed voor ons?

Laura: ‘Het is heel goed. Je spieren voelen namelijk stijf aan door gebrek aan beweging. Als je lange tijd in dezelfde houding hebt doorgebracht, door bijvoorbeeld geslapen te hebben, is het belangrijk even te stretchen om je spieren en ledematen weer flexibel te maken.

Dit is eveneens het geval wanneer je overdag langere tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Velen van ons zitten tijdens een werkdag in dezelfde houding achter de computer of zitten een lange tijd in de auto. Dat is nu eenmaal het geval in de Westerse wereld. Ook dan is het belangrijk om je spieren en ledematen flexibel te houden.

Verder werkt het uitrekken ook stressverminderend. Als je de rekbaarheid van je spieren vergroot, verminder je de stress in je spieren. Op deze manier helpt stretchen ook tegen de stress die velen van ons ondervinden.

Bij sporten is het onderdeel stretchen vaak een ondergeschoven kindje. Het is belangrijk om dit goed te doen. Als onderdeel van je warming up bijvoorbeeld houd je een stretch 20 tot 30 seconden vast. Zo zorg je voor voldoende rekbaarheid in je lichaam en dit is nodig om je lichaam flexibel te houden. Stretchen zorgt voor een optimale uitlijning van je spieren.’

Kortom, rek je zo nu en dan maar even lekker uit! ‘s Ochtends geeft het aan je hersenen het signaal af dat het tijd is om op te staan én verder houdt het je lichaam flexibel.

Vraag & antwoord

Wil je meer weten? Laura geeft antwoord op al jouw vragen over gezondheid en bewegen. Mail je vraag o.v.v. Laura Pels naar online@wendymultimedia.nl.

>>Lees ook Laura’s blogs

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF