fbpx

Waarom haring supergezond voor je is

Wendy veilt vandaag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor Make a Wish. Het haringseizoen is daarmee weer geopend. Over de veiling later meer, allereerst zetten we op een rijtje waarom haring zo supergezond voor je is. 

Waarom haring zo gezond is? Deze vis bevat meer omega-3-vetzuren dan zalm en in één filet zit wel 30 gram eiwit. Ook is haring een goede bron van essentiële B-vitaminen.

Even op een rij…

Van haring eten krijg je sterke botten

Wil je gezonde tanden en botten? Daarvoor heeft je lichaam het mineraal hydroxyapatiet nodig. Hydroxyapatiet wordt aangemaakt uit calcium, magnesium en fosfor, stoffen waar haring rijk aan is. Ook de eiwitten in haring zijn belangrijk voor sterke botten, deze eiwitten gebruikt je lichaam namelijk voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen. Zo bevat één portie haring 141 milligram calcium, 388 milligram fosfor en 54 milligram magnesium.

Haring is goed voor je zenuwstelsel

Haring is rijk aan omega-3-vetzuren, die je lichaam nodig heeft voor een gezond brein. Zo kan een laag niveau omega-3-vetzuren het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen. Iedere portie haring bevat 719 milligram kalium, wat je zenuwstelsel helpt met het sturen van elektrische signalen naar je hersenen. Daarnaast bevat elke portie van het visje 0,8 milligram vitamine B6. Deze vitamine helpt om chemicaliën aan te maken die belangrijk zijn voor de communicatie tussen je zenuwen.

Haring houdt je rode bloedcellen gezond

Als je regelmatig haring eet, blijven je rode bloedcellen gezond. Heel belangrijk, want deze bevatten het eiwit hemoglobine, dat ervoor zorgt dat je bloed voldoende zuurstof door je lichaam rond laat gaan. De ijzer en de vitamine B12 in haring helpen om hemoglobine aan te maken. Zo bevat één portie haring ongeveer 28 gram eiwit, 1,9 milligram ijzer en 17 microgram vitamine B12.

Andere belangrijke vitaminen die in haring zitten…

  • Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium kan opnemen, waardoor je sterke botten behoudt.
  • Vitamine B2 is belangrijk voor je energievoorziening. Ook krijg je er een gezonde huid en gezond haar van. En deze vitamine zorgt ervoor dat je zenuwstelsel en spijsvertering goed in stand worden gehouden. Wist je dat in haring voor vrouwen gemiddeld 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 zit? Voor mannen is dit 15%.
  • Vitamine B6 is van belang voor een goede spijsvertering en weerstand. Ook helpt het bij je stofwisseling, de opbouw en afbraak van eiwitten en het zenuwstelsel. In haring zit gemiddeld 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6!

Wel even oppassen met natrium…

In gezouten haring wel 1100 milligram natrium per 100 gram vis. Hiervan moet je niet teveel binnenkrijgen, het advies van het Voedingscentrum is dan ook: niet meer dan 1,5 gram natrium per dag. Eet je zoute haring, let dan de rest van de dag even extra op je zoutinname. In normale haring zit overigens een stuk minder natrium, namelijk 110 milligram.

Haring bevat weinig kwik

Nog een fijne bijkomstigheid als je graag vis eet… In haring zitten, vergeleken met bijvoorbeeld zalm en tonijn, veel lagere hoeveelheden methylkwik. Hierdoor is haring heel veilig om te eten.

Soorten haring:

  • Hollands Nieuwe (maatjesharing)
  • Pekelharing (gezouten haring)
  • Zure haring
  • Bokking (gerookte haring)
  • Kipper
  • Rolmops
  • Haring in tomatensaus

Lekker!

Zure haring past perfect bij een salade van groene sla en stukjes appels. Of eet gerookte haring op een snee roggebrood besmeerd met zure room. Maatjesharing uit het vuistje kan natuurlijk altijd.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Dit jaar mag Wendy hem veilen en dat voor een prachtig goed doel. De opbrengst van het eerste vaatje gaat dit jaar namelijk naar Make a Wish. Daarover later meer!

Bron: Livestrong & Mens en gezondheidWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF