fbpx

Waarom anderen helpen ons een goed gevoel geeft

Herken je dat gevoel? Het gevoel dat er een klein zonnetje in je buik is dat begint te stralen wanneer je je plek in de bus afstaat aan een man die wat minder goed kan lopen? Of het gevoel dat je krijgt van je moeder die zegt ‘wat lief dat je aan mij denkt’ wanneer je haar belt? In de psychologie wordt dit ook wel de helper’s high genoemd. Lief zijn voor anderen geeft ons ook een goed gevoel. Omdat dit thema zo ontzettend belangrijk is en omdat het vandaag de internationale dag van de liefdadigheid is, vertellen wij in dit artikel waarom anderen helpen ons een goed gevoel geeft. 

Helpen maakt gelukkig

Uit onderzoek is gebleken dat het helpen van anderen jou ook een goed gevoel geeft. Er worden namelijk gelukshormonen aangemaakt in je lichaam die ervoor zorgen dat jij die helper’s high voelt van binnen. Al een klein gebaar kan dit gevoel creëren, het hoeft dus echt niet groot te zijn. Maar waarom geeft dit ons nou dat fijne gevoel? Volgens Hanneke Peeters open je je hart door te geven. Hanneke is oprichter van selfcare brand Rock Your World, dat mensen helpt gelukkiger te worden. ‘Door je te openen en oog te hebben voor anderen, kun je meer leven uit liefde en sta je meer in contact met jezelf.’ Soms zie je door alle drukte om je heen niet meer de mensen die een helpende hand nodig hebben. Blijf kijken naar jezelf en naar anderen, want dat is zoveel meer waard dan al die hectiek. Je leven wordt rijker als je meer vanuit je hart kunt leven en de verbinding zoekt met anderen.

Tips om er voor iemand te zijn die wel wat extra liefde kan gebruiken

Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, heeft een aantal tips gegeven hoe je er voor iemand kan zijn. Met deze tips leer jij je mensen om je heen te helpen door dat extra beetje liefde te geven wat iedereen nodig heeft. Zo help je niet alleen een ander, maar krijg je ook die helper’s high van binnen.

Geef je volle aandacht
Wanneer een dierbare zwarte, grijze of beigekleurige dagen ondervindt kan ook jij je soms radeloos voelen. Je weet misschien niet zo goed hoe je er voor iemand kunt zijn. Wanneer je naar de afbeelding bij dit artikel kijkt, dan weet je het voortaan. Je hoeft er alleen maar te zijn. Met je volle aandacht. De enige woorden na een crisistelefoontje van vriendin A of vriend B die je hoeft uit te spreken zijn: ”Ik kom er nu aan.” Of diegene nu alleen maar wil praten, huilen of samen stil wil zijn. Je bent er. Je bent er helemaal en dat zal diegene voelen.

Luister
Als er één kwaliteit in het leven is waar ik waardering voor heb dan is het aandachtig luisteren. Als mens willen wij gezien worden en dat betekent naar mijn idee dat je gehoord wordt. Waardoor iemand jou dan weer echt voelt. Snap je het nog. Als er een dierbare gevangen zit in een slangenkuil van tragedie, luister dan naar hem of haar. Onderbreek diegene zo min mogelijk en laat hem of haar praten, snotteren en weer praten.

Je hoeft het probleem niet op te lossen
Je kunt er echt voor iemand zijn, zonder dat je gelijk een oplossing aanbiedt. Vooral mannen hebben hier een handje van en dat kan soms net zo verkeerd vallen als het derde shotje Hierbas. Erken het probleem of de gevoelens die jouw dierbare ervaart. Wil je toch iets aanbieden? Dan werkt een BKT-tje het meest verzachtend. Ofwel je bank, met een kleedje en kop thee.

Wil je meer tips lezen over het helpen van mensen door er voor diegene te zijn? Klik dan hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF