fbpx

Vayenne werd mishandeld en verliet haar vriend toen ze zwanger bleek: ‘Die kleine gaf mij de kracht’

Na twee relaties waarin ze werd mishandeld, had Vayenne (29) eindelijk de kracht om de cirkel te doorbreken toen ze zwanger bleek. Ze is nu al zes jaar alleen met haar dochtertje, maar heeft nog steeds nachtmerries van de tijd dat ze werd mishandeld. ‘In de ogen van mijn dochtertje zie ik soms mijn ex terug, dat is confronterend.’

‘Toen ik jonger was, rond een jaar of 17, had ik al een relatie met iemand die zogezegd losse handjes had, Rick. Ook bij hem ben ik nog een hele tijd gebleven. In het begin wist niemand het, ik werd geschopt in mijn buik en ook mentaal maakte hij mij kapot, maar dat kon je niet zien aan de buitenkant. Door de relatie veranderde ik. Ik was altijd zelfverzekerd en ging graag met mijn vriendinnen en vrienden op stap. Ik woonde thuis met mijn ouders, broertje en zusje. In ons gezin was het altijd fijn en leuk, we waren heel open en hadden een enorme goede band samen. Elk weekend was het wel feest, tuinfeestjes bij ons thuis in de achtertuin en daarna nog lekker op stap. Toen ik in mijn eerste relatie stapte waren die feestjes snel voorbij. Mijn ex was jaloers en praatte mij een laag zelfbeeld aan waardoor ik niet eens meer uit wilde gaan. Twee jaar lang duurde de relatie, een relatie waarin ik zo mishandeld werd dat mijn zelfbeeld helemaal onderuit werd gehaald. Ik werd gehersenspoeld. Ik was zo bang voor hem, zo bang dat ik hem niet durfde te verlaten, want waar zou hij dan wel niet toe in staat zijn? Ook mijn vrienden werden bang van hem, op een gegeven moment wist iedereen wel dat ik klappen kreeg. Ze waren erbij of hoorde het wel via via, zoiets ging snel rond in onze groep. Toch hebben zij er nooit wat aan gedaan, ik weet nog steeds niet of ik hen dat kwalijk moet nemen. Op het begin wist mijn familie het ook niet, wel merkte ze dat ik steeds ongelukkiger werd. Toen het op een gegeven moment toch ook bij hun terecht kwam, veranderde dat voor ons hele gezin het leven, zij gingen er kapot aan om mij zo te zien.’

Nachtmerries

‘Toen ik eindelijk de moed had om bij hem weg te gaan – Rick werd opgepakt voor een aantal zaken waardoor hij een tijdje de cel in moest en ik vrij was, leerde ik Dave kennen. Dave was het tegenovergestelde van Rick. Hij was lief, zacht en zou mij nooit met een vinger aanraken. Hij deed alles voor mij. Zo’n jongen waarvan de meeste meiden zullen dromen. Toch kon ik mij nooit aan hem overgeven, die liefde was ik helemaal niet gewend. Ik had nachtmerries van Rick en ik had ook niet echt het idee dat Dave mij tegen hem kon beschermen, daar was hij veel te zacht voor. En daar was Raoul, mijn beschermer, iemand bij wie ik mij in tijden niet zó veilig heb gevoeld en diegene die later ook de vader van mijn kind is geworden.‘

Mijn eerste blauwe oog

‘Dat overgeven aan iemand bleef ik moeilijk vinden, maar de manier waarop Raoul mij geruststelde om het feit dat ik nog steeds zo bang was voor Rick, maakte het toch makkelijker. Al gauw kregen we een relatie en alles ging eigenlijk prima, ik leerde zijn familie kennen en hij die van mij. We hadden het leuk samen. Na twee maanden vertelde Raoul mij dat hij een tijdje voordat hij mij leerde kennen in de gevangenis had gezeten voor mishandeling van iemand tijdens het uitgaan. Mijn hart ging tekeer maar iets in mij wilde het goed praten, misschien heeft hij wel iemand aangepakt die een vrouw lastigviel? Of misschien hielp hij iemand van zijn vrienden? Maar al snel daarna begon de ellende. Opnieuw. Het leek alsof, toen hij mij dit vertelde, zijn ware aard naar boven kwam. Regelmatig begon hij te drinken, iets waar we dan ook veel ruzie over kregen. Het begon met schelden, mij de ergste dingen verwijten en het gooien van spullen. En toen ging het weer over tot geweld, iets waarvan ik dacht dat hij mij altijd tegen zou beschermen. Mijn eerste blauwe oog kreeg ik na 3 maanden en daarop volgde weer 2 jaar van mishandeling, tot ik zwanger werd.’

Ik kon hem beter maken

‘Ik wist echt wel dat het niet kon zo, dat dit niet was hoe iemand wilde leven maar iets in mij zei dat ik hem kon veranderen, ik kon hem beter maken. Hij was in therapie gegaan en op die manier, met hulp van, kon ik hem misschien van het drankprobleem afhelpen en zo ook van het geweld dat hij tegen mij gebruikte. De zwangerschap leek mij in eerste instantie ook het moment waarop hij zou veranderen. Hij veranderde, maar in de zin dat hij elk weekend weg was en als hij dan weer op maandag thuiskwam had hij een hele nieuwe outfit aan. Ik had zoveel vragen maar ik wilde de confrontatie niet aangaan, het was nu eindelijk wat rustiger bij ons in huis.’

Nooit meer teruggegaan

‘We leefden een beetje langs elkaar heen en ik was veel met mijn familie die goed voor mij zorgde tijdens de zwangerschap. Toen kwam er na lange tijd weer een grote ruzie, een ruzie waarbij het hele huis op zijn kop werd gezet door Raoul. Zelfs de vissen uit de vissenkom lagen op de grond doordat hij zelfs deze door het huis moest smijten, wat hebben die arme visjes er nou mee te maken? Dit kon zo niet langer. Ik moest mijn dochtertje ook tegen hem beschermen. Ik probeerde Raoul rustig te krijgen, toen dat niet ging belde ik de politie. Een nacht ging hij de cel in. In die nacht pakte ik mijn spullen in, geen minuut langer wilde ik daar blijven. Het was mijn huis, maar hoe ik dat zou regelen kwam later wel. Al zijn spullen lagen nog op tafel, ook zijn telefoon. Iets in mij zei dat daarin wel het antwoord kon staan, de reden dat hij het afgelopen jaar bijna elk weekend niet thuis was geweest. Op zijn telefoon vond ik een galerij vol met foto’s van Raoul in bed met meerdere naakte vrouwen, iets wat ik nog steeds niet van mijn netvlies krijg. Ik probeerde hem te helpen, hem te veranderen en na al die pijn die hij mij heeft gedaan, zowel fysiek als mentaal, bleef ik bij hem. Na deze dag ben ik nooit meer teruggegaan. Als ik die kleine niet had weet ik niet of ik de moed wel had om dat te doen, zij heeft mij die kracht gegeven.’

Woedeaanvallen

‘We zijn nu 6 jaar verder en ik heb het idee dat ik nu pas merk hoeveel pijn het mij heeft gedaan. Het zijn zeker geen rustige 6 jaar geweest. Ik probeerde een soort regeling te treffen met Raoul, zodat hij onder toezicht onze dochter nog kon zien. Ik wilde haar haar vader niet afpakken, hoe slecht hij ook voor ons is geweest. De afspraken om haar te zien kwam hij telkens niet na, dus met die regelingen ben ik op een gegeven moment gestopt. Hij heeft zo zijn momenten dat hij voor de deur staat, midden in de nacht, dan schreeuwt hij om haar en dreigt hij om mij te vermoorden. Ik denk dat hij hier nooit mee zal stoppen. Die kleine heeft steeds vaker woedeaanvallen, in haar ogen zie ik dan mijn ex terug, qua uiterlijk lijkt ze zóveel op hem. Dit is confronterend, maar ik denk dat zij onbewust ook veel merkt van de situatie. Ik heb nog steeds nachtmerries van alles, echt goed slapen kan ik niet. Maar we redden het wel met zijn tweetjes, ik heb enorm veel steun van mijn familie.’

Niet meer wie ik was

‘Waarom ik het zo lang vol heb gehouden, daar verbaas ik mijzelf ook nog over. In de eerste relatie was het uit pure angst dat ik hem niet verliet, maar bij Raoul was ik er echt van overtuigd dat ik het blijkbaar verdiende. Dat kwam door dat lage zelfbeeld dat ik heb overgehouden uit de eerste relatie. Dit alles heeft mij keihard gemaakt, ik ben niet meer wie ik vroeger was en dat zou ik ook nooit meer worden. Naar de buiten wereld zet ik een masker op, ben ik vrolijk en gelukkig en ziet niemand het verdriet in mij. Bij mijn ouders, broertje en zusje kan ik wel mijzelf zijn, dan komt alle woede en verdriet naar boven. Dit is voor hun nog steeds erg zwaar. Aan vrouwen die in dezelfde situatie zitten wil dan ook graag meegeven dat ze direct hulp moeten zoeken, praat erover en het belangrijkste: laat je nooit zo behandelen, dat verdient niemand!’

De naam Vayenne is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Lees meer inspirerende levensechte verhalen:

Eva (36) verloor in 1 jaar haar beide ouders: ‘Opeens was ik wees’

Ernstig zieke Bettine (39) werd bij Hart in Aktie verrast door Shirma Rouse: ‘Wat er voor mij geregeld is vandaag, dat draagt mij de komende tijd’

Esther (29) kwam op jonge leeftijd achter haar alcoholprobleem: ‘Ik drink geen druppel meer’

Heb jij ook een verhaal dat je op wendyonline.nl zou willen delen? Stuur dan een mail naar redactie@wendymultimedia.nl

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF