fbpx

Van deze 10 voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Sinds de laatste week van 2017 heerst er in Nederland een griepepidemie. Het winkelmandje, een handvat op een openbaar toilet of de nootjes op de bar in een café: allemaal enorme bronnen van bacteriën. Toch liggen de echte ziektekiemen thuis op de loer. Daarom heeft Helpling.nl, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, de 10 meest onhygiënische items in je huishouden verzameld.

1. De dweil

Met een miljard bacteriën per vierkante centimeter staat de mop stipt op één. Geen wonder: de dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren en restjes. Zet je hem na gebruik ongewassen en vochtig weer terug in de hoek? Dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel.

Tip: Koop een afneembare dweil en was die na elke beurt op 60 graden. Een mop die niet in de was kan, moet je minimaal elke twee maanden vervangen.

2. Contactlenzen

Onderzoekers ontdekten in de ogen van lenzendragers meer dan 5000 bacteriën die daar normaal gesproken niet voorkomen. Hier kun je een ooginfectie door krijgen. Aangezien lenzen constant vochtig worden gehouden, is het eenvoudig voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Tip: De bacteriën ontstaan vooral in het lenzendoosje en die breng je vervolgens over naar je oog. Vervang daarom het lenzendoosje elke drie maanden.

3. De kraan

Ja, echt. Uit onderzoek blijkt dat de kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. We draaien de kraan open na het wc-gebruik, daarna wassen we onze handen. En draaien vervolgens de kraan weer dicht. Een vicieuze cirkel.

Tip: Maak de kraan een keer per week goed schoon, ook de plekken waar je moeilijk bij kunt.

4. Theedoeken

Vies, maar waar. Uit onderzoek blijkt dat 89% van alle theedoeken de e-coli bacterie bevat. Deze bacterie kan zich goed nestelen op de vochtige doek en kan een voedselinfectie veroorzaken.

Tip: Wissel elke 2 a 3 dagen van theedoek en was hem dan op 60 graden. Gebruik daarnaast nooit de theedoek om je handen af te drogen!

5. Je tas

Je zet ‘m op de grond op werk, op het toilet of in de tram. Hierdoor draag je elke dag meer dan 10.000 bacteriën met je mee. Door de ruwe structuur van een tas, hebben bacteriën een goede grip.

Tip: Maak daarom de binnen én de buitenkant van je tas schoon met een doekje met schoonmaakazijn.

6. Knuffels

Een op de vijf kinderknuffels is nog nooit gewassen. Hierdoor zijn er op 80% van alle teddyberen besmettelijke bacteriën te vinden die onder andere urineweginfecties, diarree of astma kunnen veroorzaken.

Tip: Bevries de knuffel twee dagen in een plastic zak. De temperaturen onder nul doden huismijt en ziektekiemen. Was de teddybeer daarna op een zacht programma en laat hem vervolgens twee dagen drogen.

7. Pyjama

Uit een Brits onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld hun pyjama 13 dagen achter elkaar dragen zonder te wassen, bij vrouwen is dit zelfs 17(!) dagen. Het is onnodig om te zeggen dat je bedhygiëne hiermee niet vooruitgaat. Van een vieze pyjama kun je zelfs blaasontsteking krijgen.

Tip: Wissel twee keer per week van pyjama en was je vieze pyjama op 60 graden.

8. Het nagelschaartje

Onder je vingernagels broeien bacteriën. Bij mannen bevat 24% van de nagels darmbacteriën, bij vrouwen is dit 15%. Deze diarree veroorzakende bacteriën verplaats je naar het schaartje wanneer je je nagels knipt.

Tip: Maak het nagelschaartje eens per maand met desinfecterend middel schoon én deel hem niet met anderen. Zo kun je handschimmels overdragen.

9. Je schoenen

Je schoenzolen bevatten 421.000 bacteriën, die je op zeker moment mee je huis in neemt. Schoenen op de mat achterlaten is helaas niet de oplossing: zelfs je sokken absorberen veel van deze bacteriën.

Tip: Trek je schoenen uit in de hal, zodat je de bacteriën niet door het hele huis verspreid. Dweil daarnaast elke week met allesreiniger.

10. Sponsjes

Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsjes

Tip: Wees niet te krenterig met sponsjes. Als je dagelijks sponsjes gebruik, pak dan elke week een nieuwe. De oude spons mag je weggooien.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF