fbpx

Tuinieren maakt gelukkig! Wendy-expert Josje Smeets vertelt waarom

Yes, eindelijk zomer! We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar nu kennen we toch echt een lange periode waarin de zon volop schijnt. En dat alleen al maakt ons blij. Lekker met een wijntje op het terras, een flinke wandeling over het strand of gewoon languit in het park; we genieten met volle teugen van de eerste zonnestralen. Voor mensen met een tuin is ook het tuinseizoen weer aangebroken. Want dankzij de vele regen die dit voorjaar gevallen is, is alles nog groener (en groter!) dan anders. Tijd voor grondig onderhoud dus. En dat komt goed uit! Want tuinieren maakt gelukkig. Wendy-expert en gelukspsycholoog Josje Smeets vertelt waarom.

Waarom maakt tuinieren gelukkig?

  1. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bepaalde bacterie die voorkomt in tuinaarde het serotonineniveau in ons brein doet stijgen. Serotonine stemt ons rustig, ontspannen en tevreden. Wanneer we wroeten in de aarde tijdens het schoffelen of planten inhaleren we deze geluksbacterie. Zelfs wanneer je geen tuin hebt, kun je dit effect oproepen door groente te kweken of planten om te potten op je balkon of op de vensterbank. Doen!
  2. Het brein beloont ons wanneer we ons in de natuur begeven. Zo heeft het waaien van boomtakken een rustgevend effect op ons, waarschijnlijk omdat we ons vroeger konden verstoppen in bomen en we daardoor in een bos minder bang hoefden te zijn voor eventuele vijanden. Maar ook het zien van een plas water, wuivend gras of een mooi veld met bloemen doet ons ontspannen. Als je geen tuin hebt, kun je toch van deze effecten genieten door actief het groen op te zoeken.
  3. De natuur is een stressvrije zone. Zweeds onderzoek toont aan dat mensen zonder tuin gemiddeld 193 keer per jaar een fiks stressmoment kennen. Mensen met een grote tuin daarentegen piekten slechts 65 keer per jaar in hun stressniveau. Bijzonder, toch? En belangrijk ook. Heb jij geen tuin? Denk eens aan het huren van een moestuintje of het oppakken van enkele stoeptegels voor je deur. Elk beetje groen telt!
  4. Tot slot is tuinieren een moment voor jezelf. Je raakt tijdens het planten en wieden gemakkelijk in een flow en dat maakt dat je al je zorgen even kan loslaten. Tuinieren heeft daarom dezelfde effecten als meditatie of een rondje hardlopen.

Enthousiast geworden? Dat snap ik. Het is zomer! Tijd voor groene vingers en een happy mind.

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van Hellobetty.nl In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt. Haar boek Happy in 100 dagen is vanaf nu te koop.

Happyin100dagen 2D 72dpi Tuinieren maakt gelukkig! Wendy-expert Josje Smeets vertelt waaromWENDY Special

Body & Mind


Volop inspiratie om beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF