fbpx

Tips voor in de Aziatische keuken

Een Aziatische keuken is een wereldkeuken afkomstig uit Aziatische landen. Elk land heeft zo zijn eigen cultuur in de keuken met een unieke smaak. De verschillende keukens waar je aan kunt denken bij een Aziatische keuken zijn de Thaise keuken, Indiase, Indonesische, Vietnamese en Chinese keuken. Aziatische gerechten variëren van milde, zoete gerechten, zoals een zoetzuur noodle of rijstgerecht, tot een extreem pittige rijsttafel.

Zorg voor passend keukenapparatuur

Om te beginnen met het bereiden van Aziatische gerechten moet je de juiste benodigdheden hebben om aan de slag te kunnen gaan. Voor de Aziatische keuken heb je een aantal andere pannen en potten nodig dan die wij gebruiken voor de Hollandse pot. Veel zul je niet nodig hebben, maar een aantal basics zal goed van pas komen. Een wok pan wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Met deze ronde, grote pan worden de ingrediënten op een hoge temperatuur verwarmd. De ingrediënten zullen niet snel verbranden in een wok door de ronde vorm waardoor alle olie en ingrediënten samen in het midden van de pan zullen sudderen. Hierdoor behoud je optimale smaak en textuur. In de Indonesische keuken wordt veel gebruikgemaakt van een vijzel. Een vijzel is een bakje met een stamper met allebei dezelfde structuur, die wordt gebruikt om kruiden goed fijn te kunnen malen. Deze gemalen kruiden worden in de Indonesische keuken gebruikt om een kruidenpasta te maken, die zij in veel gerechten toepassen. Veel Aziatisch keukenapparatuur kun je zelf kopen op het internet via websites zoals bijvoorbeeld bij Asian Food Lovers.

Kies recepten uit die jij lekker vind

Zoals je in het begin alinea kon lezen is de Aziatische keuken een enorm groot begrip. Onder de Aziatische keuken vallen een hoop andere soorten keukens waar je uit kan kiezen. Veel recepten uit de keuken bestaan vaak uit rijst- en noedelgerechten. Op internet en in kookboeken kun je een hoop recepten op een rij vinden als je zoekt naar jouw specifieke smaak behoefte voor die avond. Traditionele recepten uit de Aziatische keuken zijn gerechten als Rendang, Groene curry en misosoep. Rendang is een gerecht afkomstig uit Minangkabaus, en wordt tegenwoordig in heel Indonesië geserveerd. Rendang is een rundvlees gerecht dat wordt bereid door het te stoven in combinatie met veel kruiden en kokosolie. De groene curry is een curry die is gebaseerd op groene pepers en kokosmelk. De curry is wat scherper dan een normale curry door de groene pepers. Naast de curry wordt er op het bord kip en een aantal groenten zoals peultjes en courgettes gebruikt. Misosoep is een Japanse soep gemaakt van dashi, een bouillon dat gemaakt is van zeewier, en misopasta. In de soep worden meestal ook nog blokjes tofu, wakame en het stengelui in gedaan.

Let goed op de techniek

Voor een aantal Aziatische gerechten moet je goed opletten hoe je deze maaltijden bereidt. Sommige maaltijden vereisen verschillende stoomtechnieken zoals het stomen van vis (kort stomen) of het stomen van bladeren (lang stomen). Ook heb je een aantal regels voor het roerbakken van groente zoals dat je tussen het wokken door geen groente mag snijden, alles moet voor het wokken al klaar liggen, of welke olie je moet gebruiken voor welk gerecht. Ook vereisen gerechten zoals dumplings en sushi een bepaalde techniek die je onder de knie moet krijgen. Let dus goed op dat je bij een Aziatisch gerecht de juiste regels opvolgt.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF