fbpx

Test jezelf: Hoe stevig sta jij in je schoenen?

Kun jij je helemaal vinden in de lijfspreuk van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ of word je al zenuwachtig bij het idee van het geven van een presentatie? David de Kock en Arjan Vergeer, de oprichters van 365 Dagen Succesvol, vinden het de tijd om jouw zelfvertrouwen onder de loep te nemen! 

Ga de confrontatie aan met jezelf en beantwoord onderstaande stellingen met een ‘JA’ of een ‘NEE’.

Een ‘ja’ als je het ermee eens bent of als die stelling ook voor jou geldt. En een ‘nee’ als dat niet zo is. Doe dat zonder er lang bij na te denken. Vertrouw op je gevoel en probeer er geen oordeel aan te geven. Het eerste dat in je opkomt, is goed. Ook als je er misschien geen verklaring voor hebt.

 • Ik doe me wel eens anders voor dan ik ben, om aardig gevonden te worden
 • Ik kan soms uren twijfelen voordat ik een foto van mezelf deel op social media
 • Ik wens wel eens dat ik iemand anders ben
 • Ik vind het vreselijk als ik voor een groep moet spreken
 • Ik vind het soms belangrijker wat anderen vinden dan wat ik zelf vind
 • Als ik kritiek krijg, verander ik heel makkelijk van mening
 • Ik zou mezelf soms onzichtbaar willen kunnen maken
 • Ik heb soms dingen die ik fijn vind, niet gedaan omdat ik ze te spannend vind
 • Ik kan eindeloos piekeren over kleine en grote dingen
 • Dingen als daten, solliciteren of iemand aanspreken, vind ik erg spannend
 • Ik laat makkelijk over mijn grenzen gaan om aardig gevonden te worden
 • Ik doe mezelf vaak stoerder of sterker voor dan ik me voel

Als het goed is heb je nu 12 keer ‘ja’ of ‘nee’ gezegd tegen de stelling. Tel nu eens het aantal keer ‘ja’ en het aantal keer ‘nee’.

De uitkomst van de test is heel simpel:

Hoe vaker nee, hoe beter. Het liefst, in de ideale situatie, zeg je 12 keer vol overtuiging NEE.

In werkelijkheid gebeurt dat bijna nooit en dat geeft ook niet. Het is geen rapportcijfer of examen: het is informatie voor jezelf waar je mee aan de slag kunt.

Elke keer dat je ‘JA’ antwoordt, maak je het voor jezelf lastiger om stevig in je schoenen te staan. Omdat je teveel rekening houdt met de mening van anderen. Of omdat je veel piekert over hoe andere mensen jou zien. Of omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Vergroot je zelfvertrouwen in 10 stappen

Geblokkeerd door angst? Zo kom je weer in beweging!

Wendy Promo artikel 1 Test jezelf: Hoe stevig sta jij in je schoenen?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.



 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF