fbpx

Het lijkt soms wel alsof je gevoeliger bent dan anderen. Gevoeliger voor een slechte sfeer, geluid, prikkels of wrijvingen met collega’s. Herkenbaar? Een op de vijf mensen is hoogsensitief, behoor jij bij die 20%? Doe nu de test!

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve personen (HSP) merken meer signalen uit hun om- geving op; vaak zijn hun zintuigen gevoeliger en hebben ze een sterke antenne voor emotionele prikkels. In het brein blijken de empathie- gebieden sterker geactiveerd te zijn. Ze voelen daarom makkelijk aan wat de stemming van anderen is. Alle binnengekomen informatie ver- werken ze vervolgens diepgaander. Dat is in wetenschappelijke onder- zoeken aangetoond. Veel meer hersengebieden zijn actief als ze een taak uitvoeren. Ze houden rekening met diverse invalshoeken. HSP hebben dan ook vaak creatieve oplossingen. De ‘sociale-foutenradar’ werkt op hoge snelheid. Dat gebied scant of je nog deel uitmaakt van de groep en of de harmonie niet in gevaar komt. HSP zijn dan ook sterk gericht op de belangen van de groep – met alle individuen – als totaal.

Doordat ze meer opmerken en daar dieper over nadenken, raken HSP wel sneller overprikkeld. Hun emoties zijn intenser en ze ervaren meer stress. Die emoties zijn overigens niet alleen negatief. Dankzij de posi- tieve emoties genieten hoogsensitieve personen intens van de ‘kleine’ dingen in het leven: een schilderij, een knipoog, een kop thee in de zon of het binnenslepen van een nieuwe klus.

Kruis aan welke stellingen op jou van toepassing zijn

 1. Ik merk prikkels als geluid en licht snel op en raak erdoor overweldigd
 2. Ik geniet intens van kunst of muziek
 3. Ik word sterk beïnvloed door de stemming die in een groep hangt
 4. Ik heb een complexe gevoelswereld
 5. Ik voel goed aan wat anderen nodig hebben
 6. Ik probeer meestal de harmonie in een groep te bevorderen
 7. Ik heb meestal veel tijd nodig om een keuze uit verschillende opties te maken
 8. Ik houd bij mijn keuze vaak meer rekening met de belangen van anderen dan met mijn eigen voorkeur
 9. Ik voel me opgejaagd als ik veel in korte tijd moet doen
 10. Onverwachte situaties brengen me uit mijn evenwicht
 11. Ik zie vaak direct de langetermijnvoor- en nadelen van een plan
 12. Bij ingewikkelde vraagstukken kom ik meestal met creatieve oplossingen

Uitslag

0-4: Je bent niet hoogsensitief. Je hoort waarschijnlijk bij de 80% van de mensen die niet hooggevoelig zijn.

5-7: Je bent mogelijk hoogsensitief; als stellingen 3, 8, 9 en 12 zeer sterk op je van toe- passing zijn is de kans groot dat je wel hoogsensitief bent. Deze punten vormen de kern van de eigenschap.

8-12: Je bent waarschijnlijk hoogsensitief. Doe op hoogsensitief.nl de volledige test om meer inzicht te krijgen in jouw hooggevoeligheid. In de gratis toelichting krijg je tevens uitleg over hoe jouw andere eigenschappen je score beïnvloeden.

Wist je dat er verschillende type HSP zijn? Bekijk welk type jij bent! 

Heb jij de nieuwe Wendy special al in huis? Je koopt hem in de winkel of in onze shop.

special1 Test: Ben jij hoogsensitief?

Toegepaste analyse van Esther Bergsma op basis van de HSP-schaal van Elaine N. Aron en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF