fbpx

Suzanne heeft een relatie, maar gaat grotendeels alleen op reis: ‘Elkaars dromen moet je niet goed- of afkeuren’

Als digital nomad is Suzanne Duijn (34) soms maandenlang alleen op reis. Omdat haar vriend Niels (40) een vaste baan heeft met vijf vakantieweken per jaar, zijn hun gezamenlijke reizen een stuk korter. Voor Suzanne is dat geen reden om haar eigen dromen niet te volgen.

Heb je altijd al die reisdrang gehad?

‘Na mijn afstuderen in 2011 wilde ik graag alleen op reis. Toen had ik al een relatie, maar ik wilde echt bewust alleen op pad gaan. Dat leek me supereng en -spannend, maar toch besloot ik het te doen. Ik pakte mijn spullen en ben voor twee maanden op reis geweest naar Vietnam, Laos en Cambodia. Een paar jaar later ben ik vijf maanden weggeweest. Ik wilde graag voor langere tijd gaan reizen en was bereid om mijn baan op te zeggen. Mijn vriend zag dat zelf niet zo zitten. Al een tijdje droomde ik van deze lange reis. Ik was een paar jaar aan het werk na mijn afstuderen en dacht: is dit het dan? Echt zo’n typisch twintigers-dilemma. Ik vertelde mijn vriend uiteindelijk dat ik graag op pad wilde gaan. Hij deelde die droom niet echt, waardoor ik besloot alleen te gaan. Mijn grote droom wilde ik niet laten gaan voor hem. Gelukkig kwam hij me wel opzoeken tussendoor. Niet iedereen in mijn omgeving begreep mijn keuze en ik kreeg daar ook veel reacties op. Zo vroegen mensen me of mijn vriend het wel goed vond dat ik alleen op reis ging. Natuurlijk overleg je wat je plannen zijn met elkaar, maar ik vind niet dat je elkaars dromen moet goed- of afkeuren. Vaak dachten mensen dat het slecht ging met onze relatie en dat ik daarom naar het buitenland vluchtte. Dat was allemaal niet het geval; ik was jong en wilde veel van de wereld zien.’

Hoe gaan jullie om met deze verschillende idealen?

‘Omdat mijn reisdrang zo groot bleek te zijn, besloot ik in 2016 voor mezelf te beginnen, zodat ik kon reizen voor mijn werk en de vrijheid had om te gaan en staan waar ik wilde. Vanaf dat moment ben ik vaak op reis geweest – ook weer zonder mijn vriend. Samen hebben we ook wat langere tripjes gemaakt, bijvoorbeeld zes weken naar Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Ik probeer een beetje van mijn reishonger aan hem te geven, haha. Inmiddels vindt hij het leuk om te reizen en is het fijn als we het samen doen. Maar de drang naar de ultieme vrijheid die ik heb, heeft hij niet. En mijn vriend werkt in loondienst met vijf weken vakantie in een jaar, waar hij helemaal content mee is. Wij vinden het niet zo’n big deal. Als ik de drang heb om weer op reis te gaan, wenst hij me veel plezier. Andersom respecteer ik ook zijn doelen en wensen. We hebben allebei onze weg erin gevonden.’

Mis je elkaar als je op reis bent?

‘Die vraag wordt me vaak gesteld. Natuurlijk mis ik hem, maar ik doe het toch. Ik wil mijn leven niet laten leiden door het potentiële gemis. Ja, we missen elkaar, maar de ervaring is het absoluut waard. En achteraf vergeet je weer dat je elkaar überhaupt hebt gemist. Ik denk dat het ook gezond is om elkaar af en toe even niet te zien en daardoor te waarderen wat je hebt. Als ik thuiskom ben ik ook weer ontzettend blij om bij hem te zijn. Ik heb genoeg leuke mannen gezien en ontmoet tijdens het reizen, maar ik ben nog altijd blijer met wat ik heb als ik thuiskom. Dat vind ik een fijn idee; ik ben op zo veel plekken geweest, heb zo veel mensen gezien, maar ben nog nooit een leukere man tegengekomen dan mijn vriend. Door het reizen waardeer ik hem meer en neem ik hem niet zo snel voor lief.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF