fbpx

Stress geeft je superkrachten, maar soms even niet

Stress geeft je superkrachten, maar soms ook even niet. Dankzij verhuisstress ben ik veranderd in een bizarre, vrouwelijke power-ninja. Ik kan ineens met de kracht van Serena Williams mijn piano verplaatsen, rijd met wonderbaarlijke precisie in verhuisbusjes van het formaat Hummer en onderga de administratieve hypotheek- horror met alle gemak. Terwijl ik met vier dozen sjouw, word ik gebeld. ‘Hoi, met Robin van BNR. Zin om morgen te gast te zijn in het radioprogramma Ask Me Anything van Jörgen Raymann? Je mag dan een uur lang live allemaal vragen van luisteraars beantwoorden, over stress.’

Grootverbruiker van stress

Tuurlijk wil ik dat. Ik ben namelijk gek op stress en blog er ook over, praat er voortdurend over, geef er trainingen over, heel veel lezingen, heb er een boek over geschreven en heb er ongewild belachelijk veel ervaring mee in mijn privéleven. Ik ben er grootverbruiker van. Je denkt en beweegt sneller door stress, bent scherper en alerter. Je krijgt er een indrukwekkende hoeveelheid energie van. Wie wil daar nu geen abonnement op hebben? Natuurlijk moeten er dan wel een paar energieslurpers in je lichaam op een laag pitje gezet worden, zoals je spijsvertering (afvallen ho maar) en immuunsysteem, maar dan krijg je er wel wat voor terug: superkrachten.

Wist je dat veel psychische klachten van grote invloed zijn op het fysieke welzijn? Dr. Bach ontdekte dat bepaalde bloesems een bijzondere heilzame werking hebben. Dit heeft geresulteerd in 38 verschillende enkelvoudige Bach Bloesem Remedies en de Rescue Remedy die negatieve emoties en stemmingen omzetten naar positieve.

Je weet pas hoe sterk je bent, als sterk zijn je laatste optie is, zei Bob Marley ooit. En het is precies die ‘sterkte’ waar stress je bij helpt. Het wordt pas een probleem als we er te veel van willen, waardoor ons lichaam niet genoeg de ruimte krijgt om terug te schakelen naar de normaalstand. Als we tussendoor niet uitrusten en bijtanken, blijft de (spier)spanning steeds maar hoog, hebben we voortdurend een gejaagd gevoel, raakt ons brein uitgeput, wordt alles zwaarder en gaat er uiteindelijk van alles haperen. Ons lijf raakt in disbalans. Stress is dan niet langer functioneel en voordat je het weet, kopen we boeken om van onze stress af te komen en vinden we stress ineens hartstikke stom. In die laatste categorie bevind ik me, net als vele anderen, nogal vaak sinds mijn verhuisplannen.

Gebrek aan ontspanning

Er is zo veel dat (af) moet, dat ik me knetter onrustig voel. Het lukt me tegenwoordig zelfs om na een yogales nog totaal gestrest te zijn. En dat is geen goed teken. Moet ik er dan nog wel een spannende radio-uitzending bij doen? Natuurlijk besluit ik toch te gaan. Gesteund door een bom aan een fijne stresshormonen word ik een verbazende fitte, slimme versie van mijzelf. Al dat verhuisgedoe lijkt ineens nog maar een kleinigheidje. De vragen van luisteraars stromen met grote aantallen binnen. Het onderwerp leeft! Toch zat de winst voor mij in iets heel anders, iets wat halverwege de uitzending gebeurde, toen er tijdens de commercial twee mannen het volgende programma kwamen aankondigen en een van hen vroeg wat ons onderwerp was. Stress, zei de man, o, maar daar heb ik geen last van. Precies die woorden waren zo ontzettend raak. Iedereen heeft stress, maar niet iedereen heeft er last van. En wie er wel last van heeft, die heeft vooral last van te weinig oplaadmomenten in zijn leven. Stress is namelijk helemaal niet het probleem, maar het gebrek aan voldoende ontspanning. Dat is waar we ons massaal slecht door voelen.

Als groot fan van stress zeg ik: laten we er eens wat liever tegenaan kijken. Blij zijn met hoe het ons versterkt. En deze krachten beter beschermen door er genoeg rustmomenten tegenover te zetten. Dan zouden we heel wat minder ‘stressen’ met zijn allen. Lang leve (verhuis)stress!

Suzan Kuijsten is coach, veelgevraagd spreekster, geeft trainingen, lezingen en is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Samen met WENDY ontwikkelde Suzan een online workshop ‘Minder Stress’.  Ze heeft een column in WENDY Magazine en schrijft daarnaast ook nog maandelijks voor Wendyonline.nl.

Ga je verhuizen of heb je een ander stress-momentje?

Voor die momenten vertrouw je op Bach RESCUE® Spray. Een voedingssupplement op natuurlijke basis en bevat vijf Bach bloesems: Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose en Star of Bethlehem. Het is een praktische spray en daarom ideaal voor onderweg, thuis of op kantoor. Met RESCUE® haal je het beste uit jezelf!

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Kan langere tijd gebruikt worden, werkt niet versuffend
  • Geschikt voor het hele gezin (let op, bevat alcohol)
  • Inhoud flesje 7ml en 20ml
  • 2 sprays per keer op de tong (max 20 sprays per dag)

Benieuwd naar ervaringen van trouwe gebruikers van Bach RESCUE?® Lees dan hun ervaringsverhalen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.



 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF