fbpx

Stop met afvallen: word fit!

De meest genoemde reden voor mensen om zich in te schrijven bij de sportschool is: afvallen. Maar waarom zou je af willen vallen? Is dat eigenlijk wel de juiste omschrijving voor wat je wilt? Of wil je vooral meer tevreden zijn over je lichaam? Laura Pels, health coach en personal trainer, geeft je antwoord!

Iedereen wil fitter worden. Maar wat betekent ‘fit zijn’ nu eigenlijk? Of definieer ‘in shape zijn’ eens voor jezelf. Best lastig om dit concreet in te vullen. Alleen afvallen kan bijvoorbeeld ook door het aanpassen van je voedingspatroon. Daar hoef je niet per se voor te trainen.

Alleen afvallen is niet genoeg

Je doet jezelf tekort als je alleen een maatje kleiner wenst. Want wil je ook niet een betere houding, meer mobiliteit, een betere coördinatie en zonder lichamelijke klachten leven? Een sterker lijf zorgt ervoor dat je meer kunt doen op een dag, meer energie hebt, minder snel ziek wordt of geblesseerd raakt en minder snel ouder wordt.

Wil je later als oma nog actief van je kleinkinderen genieten door met ze te kunnen spelen, fietsen en ravotten? Alleen afvallen is dan niet genoeg.

Fit worden

Fitter worden heeft met meer factoren te maken dan alleen de hoeveelheid spier- en vetmassa die je hebt (je zogenaamde lichaamssamenstelling). Dit bepaalt voor een groot gedeelte hoe je eruitziet en zegt wel iets over je algehele gezondheid en fitheid, maar het is zeker niet alles bepalend.

5 kilo afvallen is makkelijk scoren. Maar er zijn meer doelstellingen om na te streven. Misschien ga je in eerste instantie sporten om af te slanken. Maar hoe mooi is het als je na 6 maanden beweegt alsof je 10 jaar jonger bent?

Zo zijn er factoren als vitaliteit, hart-long functie en bijvoorbeeld de C.L.U.K.S. (Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid). Deze 5 pijlers van optimaal bewegen en presteren komen uit de topsport begeleiding en worden naar mijn mening te weinig ingezet in het huidige fitnesslandschap.

Bewegen is goed, goed bewegen is beter

De focus uitsluitend leggen op afvallen zorgt voor een korte termijn resultaat. Er zijn genoeg mensen met een laag vetpercentage, maar met rugklachten, vastzittende heupen en frozen shoulders. Als je strakker in je vel wilt komen te zitten en fitter wilt worden, moet je lijf steeds beter gaan functioneren. Afvallen wordt dan geen doel op zich, maar meer het resultaat van beter, gezonder en fitter leven als doelstelling.

Alleen afvallen is saai en vervelend. Maar als je tegelijkertijd beter leert bewegen en echt fitter wordt is het proces een stuk leuker.

auto

Je lijf als een Porsche 911

Vergelijk je lijf met een sportauto. Als je aan het stuur van een Porsche 911 zit, voel je wat het potentieel van deze auto is. Als je de auto een beetje leert kennen, dan merk je dat je automatisch meer van de auto gaat vragen. En dat gevoel is heerlijk. Je hebt het vermogen om gas te geven, ermee te spelen, snel te zijn. En dat zonder dat je bang hoeft te zijn dat je uit de bocht vliegt. Volledig in vertrouwen en onder controle. Dat werkt verslavend.

Zo werkt je lijf ook. Het is gemaakt om actief te zijn. Te rennen, springen en dingen moeiteloos op te tillen. Ons lijf is een ingenieuze machine die kan presteren en ons daarmee gelukkig kan maken. Pijnvrij kunnen sporten, spelen en bewegen brengt geluk in je leven.

Echter, onze maatschappij maakt van ons lichaam eerder een doorgezakte zitzak dan een optimaal presterende machine. Of in de beeldspraak van de auto: een verroeste oude Lada met een lekke band en slechte motor. Voelt niet echt lekker als je daarmee op een regenachtige avond in november van Amsterdam naar Parijs wilt rijden.

Eenheidsworst

Na een aantal maanden ziet je lijf er beter uit en ga je merken dat je meer kunt dan je je had voor kunnen stellen. Dat is het resultaat van een uitgebalanceerd begeleidingsplan dat op maat gemaakt is. Niemand is hetzelfde en de ene persoon moet eerst zijn rugspieren versterken en heeft veel zittend werk, terwijl de andere persoon bijvoorbeeld slecht belastbare knieën heeft omdat de hamstrings te kort zijn. Als deze twee personen hetzelfde programma voorgeschoteld krijgen, is het voor beiden gedoemd om te mislukken.

Eenheidsworst en gebrek aan maatwerk in het begeleidingsplan is de oorzaak van de enorm hoge drop-out in fitnessland. Na 6 maanden lidmaatschap is 86% van de fitnessers minder dan 11 keer in de sportschool geweest.

Trainen met een personal trainer helpt om niet bij de 86% van de drop-outs te behoren. Waarschijnlijk zal je ook afvallen. Stel jezelf echter de vraag of dat voldoende is. Als je lichaam kon praten, zou het daar namelijk geen genoegen mee nemen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF