Sterrenrecept van Michelin-chef André Gerrits

Sterrenrecept van Michelin-chef André Gerrits: pasta met gamba’s

Als we de kans krijgen om net als een sterrenchef te koken, grijpen we die natuurlijk meteen aan. Het met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Amsterdammertje viert een jubileum en dat betekent: tijd voor een bijzonder kookboek.We delen alvast een van onze favorieten, want wie wil er nu niet de sterren van de hemel koken? Probeer deze heerlijke pasta met gamba’s op z’n Amsterdammertje en waan je even in de keuken van een Michelin-chef. Eet smakelijk. 

Ingrediënten voor 4 personen

- 400 g rauwe gamba’s
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode peper (optioneel)
- hand verse peterselie
- 1 citroen
- 400 g spaghetti of linguine
- 100 ml olijfolie
- 150 ml droge witte wijn
- peper en zout

En zo maak je het bord mooi op

- 8-12 kerstomaatjes bieslook
- verse rode peper (optioneel)
- Parmezaanse kaas

Stap 1
Pel de gamba’s en verwijder hun darmkanaal.

Stap 2
Pel de teentjes knoflook en snijd ze fijn.

Stap 3
Snijd de peper als je die gebruikt fijn.

Stap 4
Snijd de peterselie fijn.

Stap 5
Rasp de gele schil van de citroen en pers het sap uit.

Stap 6
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en bewaar een kopje van het kookwater.

Stap 7
Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gamba’s toe en bak ze 2-3 minuten per kant, tot ze roze en gaar zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.

Stap 8
Doe de resterende olijfolie in de pan en bak de knoflook en eventueel de rode peper 1-2 minuten tot de knoflook goudbruin is en geurt; pas op dat hij niet verbrandt.

Stap 9
Voeg de witte wijn toe en laat 3-4 minuten sudderen, tot de wijn tot de helft is ingekookt. Voeg het citroensap en de citroenrasp toe en roer goed door.

Stap 10
Voeg de gekookte pasta toe met zo nodig een beetje van het bewaarde kookwater om de saus te helpen binden. Voeg de gamba’s toe en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 11
Meng de fijngesneden peterselie erdoor.

En zo maak je het bord mooi op

Stap 1
Snijd de kerstomaatjes doormidden en de bieslook fijn.

Stap 2
Snjjd als je van pit houdt wat ringetjes van de peper.

Stap 3
Schep een torentje pasta op een bord en leg er wat halve tomaatjes omheen. Bestrooi met bieslook en eventueel de ringetjes peper.

Stap 4
Schaaf wat Parmezaanse kaas over het gerecht.

Dit recept komt uit het biografische kookboek Alles of Niets, geschreven door sterrenchef André Gerrits en schrijver Ronald Giphart ter gelegenheid van 15 jaar restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Het biedt een uniek kijkje in de wereld van ’t Amsterdammertje, met verhalen, prachtige fotografie en 46 topgerechten. Een must-have voor elke kookliefhebber. Je koopt het boek hier.