fbpx

Stef uit Holland’s Got Talent zet zich in tegen pesten: ‘Omdat ik van glitterhakken houd scholden ze me uit voor homo’

Stef Smits is pas negen jaar en was een sensatie met zijn optreden in Holland’s Got Talent. Maar zijn opmerking dat hij van het eventuele prijzengeld glitterhakken wilde kopen zorgde ook voor veel pesterijen op school. Omdat hij weet hoeveel pijn pesten doet zet Stef zich nu in tegen pesten. Hij schreef een lied over pesten, is bezig met een eigen kledinglijn en is benaderd door het hakkenmerk Feraggio. Met zijn doorzettingsvermogen wil Stef laten zien dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. pesten. 

‘Samen met mijn familie liep ik over de markt. Ik was net vijf en keek mijn ogen uit naar alle marktkraampjes die uitgestald stonden. Eén van de kraampjes trok mijn aandacht. Ik wist niet wat het was, maar wel dat ik het per se wilde hebben. Ik trok mijn moeder aan haar mouw en vroeg haar wat het was. Ze legde mij uit dat het hakken waren die vaak gedragen worden door vrouwen. Mijn moeder zag waarschijnlijk de blik in mijn ogen, want ze kocht de blauwe hakken voor mij. Thuis ging ik ermee oefenen. Steeds vaker kreeg ik een nieuw paar hakken om op te oefenen en ik merkte de vooruitgang.’

Meedoen aan Holland’s Got Talent

‘Ik was bij een vriendinnetje en we gaven een concert voor haar moeder. Haar moeder hoorde mij zingen. Ze vond het zo mooi, dat ze besloot mij op te geven voor Holland’s Got Talent. Zo is het avontuur begonnen. Het nummer dat ik tijdens mijn optreden zong was ‘Maar toen ik wakker werd’ van Klaas Vaak de musical. Ik kan me nog goed herinneren dat de jury heel blij was. Ali B zat zelfs met open mond te kijken, dat vond ik enorm leuk om te zien. Na mijn optreden bij Holland’s Got Talent heb ik veel leuke en lieve reacties gekregen. Toch zaten er ook wat vervelende reacties bij. Die vervelende reacties kreeg ik vanwege een reactie die ik gaf op de vraag van Chantal Janzen. Ze vroeg mij namelijk wat ik met het prijzengeld zou doen. Ik antwoordde daarop dat ik glitterhakken wilde kopen. De zaal werd stil toen ik dat zei, maar van Paul de Leeuw kreeg ik een hele lieve reactie. Hij zei: ‘Stef, of je wint of niet, ik zorg ervoor dat jij die glitterhakken krijgt’. Een week later stond de personal assistant van Paul de Leeuw voor de deur om mij de hakken te overhandigen.’

Gepest

‘Het pesten op school werd erger door mijn reactie in Holland’s Got Talent. Er zijn mensen die alles goed vinden, maar er zijn ook mensen die het niet met je eens zijn en dat willen laten merken. Jongens op school begonnen me te duwen en maakten grappen zoals dat ik een homo zou zijn. Ook scholden ze me uit voor transgender. Ik kan me nog goed herinneren dat jongens uit een lagere groep op mij afkwamen en mij omsingelden. Dat vond ik heel vervelend. De opmerkingen waren niet fijn en deden veel met mij. Ze vonden mij raar. Roze is nog altijd een kleur voor meisjes en blauw voor jongens. Zo wordt dat gezien. Als je niet binnen dat plaatje past, dan gaan ze je pesten. In het begin durfde ik er niet over te praten, maar op een gegeven moment heb ik het mijn ouders verteld. Ik wist namelijk dat het niet normaal was dat dit soort dingen tegen mij werden gezegd. Daarna besloot ik het aan mijn juf te vertellen.’

Ombuigen naar iets positief

‘Inmiddels gaat het een stuk beter op school. Dit komt vooral door het nummer dat ik heb uitgebracht over pesten. Samen met mijn zangcoach besloot ik een lied over pesten te maken. Het is niet normaal dat mensen nog steeds pesten. Het pesten is uiteindelijk gestopt, maar dit heeft wel een paar jaar geduurd. Het schrijven van het nummer met mijn zangcoach vond ik heel tof. Wel moest ik praten over wat er was gebeurd en dat vond ik moeilijk. Toch heeft het praten mij sterker gemaakt. Dat ik anderen met mijn verhaal kan helpen, dat vind ik heel bijzonder. Ik ben zelfs benaderd door het merk Feraggio, een hakkenmerk. De man die de hakken ontwerpt heeft een soortgelijke situatie meegemaakt als ik. Hij was anders dan de andere jongens in zijn omgeving. Hij vond het zo mooi dat ik mijzelf durfde te zijn, dat hij mij heeft benaderd voor een samenwerking. De ontwerper vroeg nadat we een ontwerp hadden gemaakt of ik er nog een nacht over wilde slapen, maar ik wist heel goed wat ik wilde.’

Een eigen kledinglijn

‘Een tijd geleden ben ik ook benaderd door de stichting Stop Pesten Nu. Voor deze stichting ben ik nu junior ambassadeur. Ik wil door dit ambassadeurschap uitdragen dat pesten niet meer kan en wil daarbij ook het goede doel steunen. Hierdoor ontstond het idee om een kledinglijn te beginnen. Samen met mijn ouders ben ik rondom de tafel gaan zitten. In het begin dachten we dat de kledinglijn wel snel gerealiseerd zou zijn, maar daar hadden we ons nogal op verkeken. We besloten hoodies en polo’s te gaan verkopen. Met de kledinglijn wil ik een statement maken. Het ontwerp, waarop staat Shine by Stef, biedt hopelijk wat hoop voor anderen. Ik krijg veel reacties van mensen die ook gepest zijn. Zo ook van Fred van Leer. Hij is echt een voorbeeld voor mij. Mijn trui heb ik naar de manager van Fred gestuurd en via Instagram kreeg ik te horen dat Fred er heel blij mee is. Fred heeft ook veel meegemaakt net zoals ik. Het is mijn allergrootste droom om hem nog eens in het echt te ontmoeten. Die droom gaat hopelijk binnenkort in vervulling, we hebben elkaar daar al eens over gesproken.

Passie gevonden

‘Op het podium staan vind ik heerlijk. Eigenlijk weet ik dat al van jongs af aan. Toen ik 5 jaar was ben ik op toneel les gegaan en daar zit ik nu nog op. Mijn ouders merkten mijn plezier op het podium ook op en besloten mij op te geven voor gastrollen bij de Efteling. De allereerste musical waar ik in speelde was die van De Gelaarsde Kat in de Efteling. Ik was toen 4 jaar oud. Inmiddels heb ik al meerdere gastrollen mogen spelen. Ik heb zelfs in de première van de Sprookjessprokkelaar gezeten. Dat was onwijs leuk om te doen. Momenteel speel ik in de musical The Sound of Music, bij mij in het dorp. Helaas kan de voorstelling niet doorgaan in verband met corona. Door mijn rollen heb ik al veel ervaring mogen opdoen. Mijn passie heb ik wel gevonden, denk ik. Het lijkt me leuk om de kant van zingen en mode op te gaan. Gelukkig heb ik nog heel lang de tijd om erover na te denken wat ik wil worden, maar ik denk dat dat wel goed gaat komen.’

Lees hier nog meer inspirerende levensechte verhalen:

De dochter van Emine heeft een zeldzame spierziekte waar ze aan kan overlijden: ‘Het is mijn grote ook dat er nog een behandeling wordt gevonden’

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren: ‘Ik vind het mooi dat steeds meer vrouwen opstaan, maar ik vind het ook opmerkelijk dat je het in 2021 daar nog steeds over moet hebben’

Lauri verloor zes jaar geleden haar vader: ‘Soms hoor ik hem zeggen dat hij trots op mij is’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF