fbpx

Steeds meer stress bij jongeren: prestatiedruk?

Middelbare scholieren ervaren steeds meer druk op school. Die druk wordt onder andere veroorzaakt door de ouders. Nee, een zesje kan niet door de beugel. Ouders leggen kinderen steeds meer druk op om goed te presteren op school. 

Schoolstress

Het Trimbos Instituut, Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hebben onderzoek gedaan naar schoolstress. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal scholieren met schoolstress al sinds 2001 stijgt. In 2001 lag het percentage van stress bij jongens op 16 procent en bij meisjes op 19 procent. Vandaag de dag ligt dit percentage al op 35 procent bij jongens en 42 procent bij meisjes.

Het stressniveau onder jongeren is dus flink gestegen en dit heeft volgens onderzoeker Gonneke Stevens meerdere verklaringen. De belangrijkste twee verklaringen zijn het ambitieniveau van de scholieren, maar ook de enorme druk die hen wordt opgelegd door de ouders. Zo nemen meer scholieren bijles, zijn ze niet meer tevreden met een zes en voelen ze zich ‘dom’ als ze op vmbo-niveau leren.

 

stress

 

Advies aan ouders tegen schoolstress

Dat scholieren zo’n hoog stressniveau ervaren, is natuurlijk niet de bedoeling op die leeftijd. Ervaart jouw kind ook schoolstress? Wij geven je drie tips om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Tip 1.

Bemoei je niet te veel met de schoolcarrière van je kind, maar biedt wel hulp. Geef aan dat je wilt helpen met het huiswerk, maar ga het niet controleren. Die controle wordt al op school uitgevoerd, nadat het huiswerk is ingeleverd.

Tip 2.

Motiveren is goed, pushen niet! Vaak wordt druk gecreëerd doordat ouders te veel verwachten van het kind. Laat je kind zijn of haar ding doen en push hem of haar niet te veel.

Tip 3.

Heb vertrouwen in je eigen kind! Geef het aan als je vindt dat je kind het goed doet. Vaak wordt het vergeten om complimentjes te geven, terwijl deze zo belangrijk zijn! Zeker voor het zelfvertrouwen onder jongeren.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF