fbpx

Sta jij open voor persoonlijke groei?

Wie wil er niet iets aan zichzelf veranderen? Neuro Linguïstisch Programmeren, oftewel NLP, biedt allerlei technieken voor een nieuwe ik. Hoe werkt het precies? NLP-trainer Vincent van der Burg van trainingsinstituut UNLP legt uit.

‘Neuro Linguïstisch Programmeren biedt allerlei technieken die je kunnen helpen om een betere versie van jezelf te worden. Stel dat je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt of altijd zenuwachtig bent voor een presentatie. NLP leert je dan om zo’n situatie voor je te zien en er bewust van te worden hoe je op zo’n moment handelt. Ga je bijvoorbeeld stotteren, denken dat je het niet kunt? Iemand die geen last heeft van onzekerheid denkt op zo’n moment: leuk, ik ga anderen iets leren, enthousiasmeren. Als je het negatieve stemmetje in jezelf – dat we allemaal hebben – onderzoekt, kun je ook leren om het zachter te zetten. Je leert als het ware zelf aan de knoppen te draaien.’

Oefening

Creëer een groei-mindset

Een groei-mindset begint met de waardering van waar je nu bent. In plaats van negatief te zijn over mislukte projecten, ruzies uit het verleden of niet gerealiseerde doelen, herkader je je mindset door te focussen op wat wel goed is en wat je wel hebt. Niet door er alleen maar rationeel over na te denken, maar door het werkelijk te ervaren met hoofd, hart en buik. In situaties die je uitdagend vindt, waarin je blokkeert of waarop je geen invloed lijkt te hebben, kun je jezelf afvragen wat je van die ervaring kunt leren en welk voordeel je erbij kunt hebben. Zo leer je dankbaar te zijn voor wat nu goed is. Wanneer je alleen maar gelukkig kunt zijn als de dingen gaan zoals jij wilt, dan ga je namelijk niet vaak gelukkig zijn.

‘Obstakels zijn die vreselijke dingen die je ziet als je je ogen van je doel af houdt’

Henry Ford, uitvinder

Onderzoek

De dingen die we niet gedaan hebben, achtervolgen ons langer dan de slechte keuzes die we in ons leven hebben gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van Shai Davidai, hoogleraar psychologie bij The New School en Thomas Gilovich, hoogleraar psychologie aan Cornell.

Test: sta jij voor persoonlijke groei?

Persoonlijke groei levert je veel op, zoals meer verbinding met jezelf en betere communicatie met anderen. Hoe open sta jij voor persoonlijke groei?

 

Kruis per vraag of stelling aan welk antwoord op jou van toepassing is.

 1. Ieder gesprek met iemand anders geef ik mijn volledige aandacht

Ja, altijd. (5)

Meestal. (3)

Nee, er gebeurt ondertussen altijd wel iets waar ik aandacht aan moet geven. (1)

 1. Hoe vaak lees je boeken, luister je audio of volg je een training op het gebied van persoonlijke groei?

Dagelijks. (5)

Af en toe, misschien 1 keer per jaar lees ik een boek of volg ik een training. (3)

Bijna nooit. (1)

 1. Hoe vaak denk je na over je ideale leven, doelen in het leven en de stappen die je daartoe kunt zetten?

Regelmatig. (5)

Soms, bijvoorbeeld bij het maken van goede voornemens. (3)

Nooit. (1)

 1. In welke mate denk je dat je zelf invloed hebt op je leven en wat je overkomt?

Volledig, ik geloof dat het leven maakbaar is. (5)

Enigszins, ik geloof dat je tot op zekere hoogte zelf invloed hebt. (3)

Totaal niet. Het leven overkomt je. (1)

 1. Sta je open voor andere meningen en gedrag?

100 procent. Ik leer graag van de mening van anderen. (5)

Redelijk, al ben ik ook vrij overtuigd van mijn eigen gelijk. (3)

Nee, in principe niet. Ik vaar mijn eigen koers. (1)

 1. Onderneem je regelmatig nieuwe activiteiten, zoals cursussen en nieuwe hobby’s?

Ja! (5)

Soms. (3)

Nee, dank je. (1)

 1. Begeef je jezelf regelmatig buiten je comfortzone?

Ja, daardoor leer ik en ontwikkel ik mezelf. (5)

Soms, maar niet meer dan nodig is. (3)

Nee, er gaat niets boven bekend en vertrouwd. (1)

 1. In welke mate heb jij behoefte om te groeien en te bloeien?

 

Dat is voor mij een belangrijke drijfveer. (5)

Redelijk, maar ik besteed er geen specifieke aandacht aan. (3)

Nee hoor, geen behoefte aan. (1)

 1. Vind jij het fijn om nieuwe ideeën te horen?

Heerlijk, dat kan me echt inspireren en enthousiast maken. (5)

Jawel, niet zozeer voor mezelf, maar vanwege het enthousiasme van de ander. (3)

Nee, liever niet. Ik schiet dan snel in de stress. (1)

 1. Ben jij van nature optimistisch?

Zeker, ik zie het glas altijd halfvol. (5)

Ja en nee, het ligt aan de situatie. (3)

Nee, ik zie snel beren op de weg. (1)

Score:

40-50: Yes, jij staat geheel open voor persoonlijke ontwikkeling. Jij weet als geen ander wat het je oplevert om bezig te zijn met persoonlijke groei. Zorg dat jouw vuur blijft branden en blijf trainingen volgen en nieuwe ervaringen opdoen.

30-40: Je bent goed op weg. Breng jezelf nu op een hoger level door de volgende stap te zetten. Zodra je dit gaat doen, merk je dat je meer kunt loslaten, meer gaat genieten en je volle potentieel benut. Stap dus uit je comfortabele stoel en vraag eens in je omgeving wat anderen doen aan persoonlijke ontwikkeling.

<30: De eerste stap is gezet. Ergens voel je dat je meer uit het leven wilt halen, maar houden oude conditioneringen je tegen. Geef jezelf de tijd, maar besef ook dat het leven kort is. Stap daarom eens een boekhandel binnen om een boek over NLP te lezen. Merk op hoe snel dit resultaat kan opleveren in hoe je denkt, voelt en doet.

 9x leuker leven

Volg de uitgangspunten van Neuro Linguïstisch Programmeren en creëer een leuker leven voor jezelf. NLP-trainer Vincent van der Burg geeft tips.

 1. Denk wat je wel wilt, niet wat je niet wilt

We zijn evolutionair voorgeprogrammeerd om gevaar te vermijden en te denken wat we niet willen. Vermijd deze valkuil van het brein en richt je op wat je wel wilt. Fantaseer over wat je wilt bereiken en wat dit je gaat opleveren voor jezelf en anderen.

 1. Wat iemand anders kan, kun jij ook

Een belangrijke NLP-veronderstelling is: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook! We kunnen veel meer dan we denken en dan we ooit hebben gedaan. Mensen die succesvol zijn – op welk gebied dan ook – geloven allemaal oprecht: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook. Ik moet alleen weten hóé.

 1. Leer van anderen

Kijken hoe anderen iets doen is een slimme en efficiënte manier om nieuwe vaardigheden te leren. Wil je leren om te praten over koetjes en kalfjes? Of om te genieten van de kleinste dingen om je heen? Identificeer wie hier goed in is en kijk met nieuwsgierigheid hoe hij of zij dit doet. Observeer en merk op hoe snel je het je eigen maakt.

 1. Treed regelmatig buiten je comfortzone

Hoe lekker het ook is, de hele dag op de bank hangen en naar Netflix kijken gaat je geen nieuwe ervaringen opleveren en al helemaal niet een leven vol voldoening en passie. Doe regelmatig iets wat nieuw is voor je en je zult ontdekken hoe snel jouw persoonlijke groei kan gaan.

 1. Begin klein

Vaak denken we dat persoonlijke groei te maken heeft met grote stappen, zoals het opzeggen van je baan of het beëindigen van je relatie. Toch hoeft dit niet. Ons systeem bestaat uit een grote verzameling tandwielen. Draai je aan een te groot tandwiel, dan is dit vaak onnodig zwaar en moeizaam. Ook kleine stapjes kunnen het hele systeem in beweging zetten.

 1. Weet wat werkt

Doe meer van wat wel werkt en merk op welk effect dit heeft op hoe je denkt, doet en voelt. Als iets niet goed werkt, neem dan even de tijd om tot rust te komen en te kijken waarom iets niet werkt en onderzoek de alternatieven. Wat kun je wel doen dat zou kunnen werken?

 1. Wees dankbaar

Er zijn altijd wel dingen te bedenken die niet gaan zoals je wilt, maar focus op wat wel goed gaat in je leven en wees hier dankbaar voor. Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent om hier bewust van te worden.

 1. Visualiseer je ideale dag

Nog harder werken zonder na te denken over waar je naartoe wilt, gaat je niet daar brengen waar je graag wilt zijn. Je dagen zouden gevuld moeten zijn met activiteiten die je gelukkig maken en dichter bij je doel brengen. Bedenk eens hoe jouw ideale dag eruitziet. Hierover nadenken kan een positieve stroom in gang zetten.

 

 1. Kom in beweging

Het volgen van een NLP-training kan helpen om in actie te komen. Zonder actie geen resultaat! Tijdens zo’n training maak je bijvoorbeeld een plan van aanpak. Wat wil je de komende twaalf maanden bereiken en wat heeft voor jou de absolute prioriteit? Besteed eens vijftien minuten aan de vraag waar je over een jaar wilt zijn.

 

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF