fbpx

Jezelf gelukkig sparen

Journaliste Renée Lamboo raakte per ongeluk gefascineerd door personal finance. Ze schrijft een blog (www.porterenee.nl) over geld en geluk. Ze vertelt waarom ze eerst flink in de schulden moest belanden, voor ze besloot radicaal anders met geld om te gaan.

‘Hoe ik 100.000 euro spaarde’ 

Mijn ex en ik waren net uit elkaar en ik bleef na veel gedoe achter in ons oude appartement. Elke dag keek ik uit op het behang dat ik samen met hem uitkoos, ik kookte in de keuken waar we ooit zo met zijn tweetjes zo enthousiast over waren. En al was ik degene die de relatie beeindigd had en had ik me alweer halsoverkop in een nieuwe liefde gestort, toch deed dat zeer. Het was hartje crisis en het huis raakte ik aan de straatstenen niet kwijt. Als dat al ging lukken, moest ik rekenen op een verlies van zo’n 40.000 euro, waarschuwde de makelaar. Mijn ex had een bedrag achtergelaten maar dat dekte bij lange na niet die enorme schuld. Gelukkig had ik gedurende de jaren al extra afgelost. Maar toch, wat een geld!

Nieuw doel

Mijn lief en ik liepen op een dag in een natuurgebied. Hand in hand, hartstikke verliefd en toch niet zorgeloos. Het huis waar we inmiddels samen woonden, hing als een molensteen om mijn nek. Ik wilde vooruit kijken maar ik werd gedwongen in het verleden te blijven. In eerste instantie klaagden we vooral. Over de hele situatie en hoe klote het was. Want ook voor mijn nieuwe lief was dit niet hoe hij onze eerste tijd samen zich voor had gesteld.

 Mijn vriend stond opeens stil, pakte mijn handen en zei: ‘Misschien moeten we praten over wat we wel willen en onze aandacht daarop richten. Iets positiefs. In de hoop dat het ooit werkelijkheid wordt.’ We wandelden langs een paar prachtige vrijstaande huizen. Mooie tuin, trampoline in de tuin voor de kinderen, de geur van net gemaaid gras. We wandelden langs een droom van een toekomst. ‘Laten we daarvoor sparen,’ riep mijn man. ‘Voor ons eigen huis, later, ooit. We beginnen met een ton. 100.000 euro. Dan zijn we toch met onze toekomst bezig, ondanks de situatie.’

Het plan

Ik giechelde in eerste instantie alleen maar. 100.000 euro? Het bedrag was zo enorm, dat ik het me gewoon niet voor kon stellen. Wij, met onze doodnormale salarissen, een ton sparen? Maar ik gaf het een kans. Thuis maakten we een documentje aan op de computer, waarop we ons spaargeld bijhielden. We gingen ervoor. We werkten allebei als zzp’er en moesten er keihard aan trekken, maar er bleef genoeg over nadat de vaste lasten af waren geschreven. Meer dan we zelf dachten. We zetten zeker 1.000 euro per maand, per persoon weg. Plus alle extraatjes. Teruggave van de Belastingdienst, vakantiegeld, uitkeringen van auteursrechten op ons werk. We woonden in een goedkoop huis, deden niet al te gekke dingen. Verliefd waren we en we vonden picknicken in het park veel romantischer dan in een restaurant een pizza voorgeschoteld krijgen. We hadden niet zo veel nodig.

Het sparen werd een soort verslaving. We werden er blij van. Terwijl de wereld langzaam uit de crisis kroop en de woningmarkt aantrok, spaarden wij stug door. En toen was daar een koper. Een koper die veel te weinig geld bood, maar waar we ons wanhopig aan vast klampten. Dan maar voor een prikkie weg. Weg is weg. Het kostte me al mijn spaargeld, maar ik pakte het weer op. We spaarden verder en na 4,5 jaar was het zover. Ons doel was bereikt. We kochten geen vrijstaand huis, maar een ruime 2-onder-1-kap. Met openslaande deuren, een grote pergola in de tuin, vijf slaapkamers en ruimte voor die enorme eettafel waar ik altijd al van droomde.

Begin met sparen

Het huis kostte ons 265.000 euro. We betalen ruim 400 euro hypotheek netto, daar hebben we 158m2 meter voor. We hoeven nooit meer bang te zijn dat we ons huis niet kunnen betalen. Dat is een cadeau dat we onszelf hebben gegeven. En dat jij jezelf ook kan geven. Denk nu niet meteen: 1000 euro per maand is voor mij niet haalbaar. Niet meteen ‘nee’ roepen, niet meteen denken dat het niet kan. Iedereen kan dit. Op een eigen tempo. Als je maar een beeld voor ogen houdt. Of je nu spaart voor een huis dat je wilt kopen, of je nu aflost op je hypotheek, of spaart voor die reis die bijna onhaalbaar blijkt, of iets anders waar je gelukkig van wordt. Ik daag iedereen uit om geld te zien voor wat het is. Het geeft je mogelijkheden en vrijheid. Waar je ook van droomt, met spaargeld komt die droom dichterbij. Begin vandaag met sparen, zou ik zeggen. Voor je het weet heb je je doel behaald, net als wij.

Lees meer over geld, sparen en besparen op het blog van Renée: www.porterenee.nl en like haar facebook-pagina

PortereneeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF