fbpx

Gelukspsycholoog over de invloed van zonneschijn op je geluksgevoel

We weten allemaal dat de uv-straling van een krachtige zomerse zon gevaarlijk is voor onze huid. Toch doet de zon ook veel met ons. We duiken massaal terrasjes op, spreken af met vrienden en laten de barbecue goed zijn werk doen. Zonneschijn maakt ons gelukkig. Onze gelukspsychologe, Josje Smeets, legt uit wat de invloed van zonneschijn op ons geluksgevoel is.

Mijn hoofd is al weken op vakantie. Niet heel handig, wanneer  een aantal deadlines nog in mijn nek hijgen en vele mensen nog serieuze gesprekken met mij willen aangaan. De realiteit haalt me echter keer op keer weer in, wat maakt dat ik keurig binnen mijn professionele lijntjes blijf lopen. Maar zodra ik buiten kom, waar de zon al weken goed haar best doet ons land te bedekken met een warme gloed, maakt mijn hoofd opnieuw overuren.

https://www.instagram.com/p/By4k4EpIzwu/

Zonlicht maakt gelukkig, maar hoe?

Wat is dat toch? Met dat zonlicht? We horen vooral dat de zon in de zomer gevaarlijk is vanwege haar hoge zonkracht. Huidveroudering en huidkanker liggen op de loer. Maar het zonlicht doet ook veel goeds. Het maakt gelukkig. Hoe?

1. Hormonen en een lach

Het maakt vitamine D aan, dat onze gelukshormonen endorfine en serotonine activeert. Waarbij endorfine ons energie, rust en een goed gevoel geeft. Serotonine maakt ons blij. En dat is te zien. Kijk maar eens om je heen. Lachende mensen in bootjes, glimlachende mensen met gesloten ogen op de zon op een terras. Gillende kinderen in zwembaden. Het leven lijkt niet op te kunnen in de zomertijd.

2. Kuddedieren

Feit is dat mensen kuddedieren zijn. We steken elkaar aan met ons gedrag. Dus als de één huppelend door de zomerzon gaat, zullen snel vele anderen volgen. Helaas werkt dit ook andersom. Klaagt de een over het slechte weer, dan….tsja.

3. Verwachtingen

Zonlicht schept verwachtingen. We associëren zomer met vakantie, een periode van welverdiende rust. Ook linken we het aan festivals, uitjes, terrassen, vrijheid; kortom het hebben van een goede tijd. Het hebben van verwachtingen, iets om naar uit te kijken, maakt ons onverminderd blij.

4. Actief

Zonlicht maakt mensen actief. We trekken meer naar buiten toe. We nemen sneller de fiets of de benenwagen en we nemen af en toe een duik in zee (alvorens ons op een luchtbed te hijsen). Activiteit stimuleert onze gelukshormonen nog meer.

5. Cadeautje

Wij Noord-Europeanen worden blijer van zonlicht dan mensen uit meer zonovergoten landen. Dit komt omdat wij de zon als een echt cadeau ervaren. Een welkome afwisseling. ‘Rokjesdag’ staat zelfs opgenomen in de dikke van Dale!

6. Sex time

Zon = serotonine = zin in seks. Ons libido verhoogt door de zon. Zo’n extra potje vrijen maakt ons sowieso gelukkiger dan een zak chips bij je favoriete serie. Dus waar wacht je nog op?

Misschien is het dus tóch een idee om alsnog die lastminute naar de zon te boeken, mocht het weer omslaan in ons kikkerlandje. Niet alleen je hoofd, maar je hele lijf op vakantie. Wél blijven smeren natuurlijk. Plezier gegarandeerd.

Over Josje

Josje Smeets

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs voor Wendyonline legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF