fbpx

Snel fit worden? 5 redenen waarom HIIT een hit is op fitnessgebied

Als je de laatste fitness trends volgt, dan weet je dat HIIT een hit is. Een grote hit zelfs! Maar High Intensity Interval Training is veel meer dan een tijdelijke rage. Het is een wetenschappelijk bewezen manier om snel fit te worden. En wetenschappelijk onderbouwd onderzoek toont nog veel meer gezondheidsvoordelen aan van High Intensity Interval Training!

Daarom 5 redenen om HIIT op je trainingslijstje te zetten…

Wat is HIIT?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training (HIIT). Het is een workout met een interval karakter, waarbij korte perioden van intensief bewegen worden afgewisseld met herstelmomenten. Een HIIT training bestaat uit piekmomenten van bijvoorbeeld 30 seconden tot 1 minuut, waarbij je bijna tot het uiterste gaat met een oefening (zoals een burpee of een mountainclimber). Na deze piek in intensiteit volgt een fase van rust. Dit principe herhaal je 15-20 minuten. De totale training, inclusief de warming-up en cooling down, duurt ongeveer 30 minuten.

Hierbij de 5 belangrijkste (én op onderzoek gebaseerde) redenen om wekelijks aan HIIT te doen:

1. High Intensity Interval Training verbetert je lichaamssamenstelling en verlaagt het risico op hartziekten

Als je regelmatig aan High Intensity Interval Training doet, verbeter je je lichaamssamenstelling en je maximale zuurstofverbruik, terwijl je het risico op hartziekten drastisch verlaagt.

2. De training helpt bij het verbranden van buikvet

HIIT is zeer effectief bij het verbranden van ongezond en lastig te verliezen buikvet. Dit is het soort vet dat onder andere het risico op diabetes type 2 verhoogt.

3. Deze workout zorgt voor de meeste spieractivatie en vetverbranding

Uit een uitgebreid onderzoek onder zowel jonge (18 tot 30) als oudere (65 tot 80) sporters blijkt dat HIIT veruit voor de grootste activatie van spieren zorgt en de meeste vetverbranding, in vergelijking met andere soorten training.

4. Door deze intensieve training verbrand je ook uren na je workout meer vet

Uit onderzoek blijkt dat HIIT veel beter is in het creëren van EPOC dan andere workouts. EPOC staat voor Excess Post-exercise Oxygen Consumption: ook wel bekend als het afterburn effect. Dit betekent dat je lichaam ook uren na je training meer zuurstof én dus meer vet verbrandt.

5. Het is leuker dan traditionele workouts

HIIT wordt beoordeeld als ‘leuker om te doen’ dan traditionele workouts. In een onderzoek koos 92% van de respondenten een HIIT workout boven een traditionele training op een gematigd en gelijkmatig tempo.

High Intensity Interval Training

Wil je aan de slag met HIIT? Volg dan eens GRIT of SPRINT op jouw sportschool: deze 30 minuten durende workouts zijn gebaseerd op de wetenschappelijke techniek van High Intensity Interval Training. Een GRIT workout bestaat uit een paar uitdagende workout blokken, waarin je je hele lichaam traint. SPRINT is een HIIT workout op een indoor bike.

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven.

Heb jij een vraag voor Laura?

Wil je weten of je met een bepaalde blessure kunt doortrainen? Wil je bepaalde lichaamsdelen in shape krijgen of juist aan je conditie werken, maar je weet niet hoe? Of heb je een andere prangende vraag op het gebied van gezond bewegen? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Laura Pels en wie weet wordt binnenkort jouw vraag door haar beantwoord.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF