fbpx

Simpel en effectief: touwtjespringen als workout

Waarom touwtjespringen de nieuwe workout isHet is je misschien al opgevallen, mensen zijn massaal aan het touwtjespringen als workout. Geen gekke apparaten of oefeningen waar we vaak niks van snappen en waarvan we niet weten of we het wel goed doen. Nee, we gaan terug naar een vertrouwde activiteit uit onze kindertijd: touwtjespringen. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

De voordelen van touwtjespringen

 1. Je hebt maar één accessoir nodig om deze workout te kunnen doen: een springtouw. Hoe simpel kan het zijn!
 2. Lukt het je nooit om motivatie te vinden om naar de sportschool te gaan? Je hoeft jezelf niet meer over te halen om nu eens echt naar de sportschool te gaan. Je kunt deze workout gewoon thuis, bijvoorbeeld in de tuin, doen.
 3. Dat je enkel een springtouw nodig hebt en geen kosten kwijt bent aan een sportschool maakt deze workout goedkoop
 4. Je kunt deze workout rustig aan oppakken en het niveau in je eigen tempo opbouwen. Zo hoef je je niet gelijk helemaal uit te putten.
 5. Er is niemand die je ziet, dus je kunt je lekker op jezelf focussen. Laat dat zweet maar komen!
 6. Touwtjespringen heeft vele positief effecten. Het is goed voor je coördinatie, uithoudingsvermogen, lenigheid en verbranding. Je verbrandt met een kwartier touwtjespringen maar liefst 172 calorieën.
 7. Met deze simpele oefening beweegt je hele lichaam mee. Zo train je elke spier. Ook je buikspieren worden goed getraind, want deze span je bij elke sprong die je maakt aan.
 8. Uit onderzoek van John Baker van de Arizona State University blijkt dat 10 minuten touwtjespringen gelijk staat aan 30 minuten hardlopen. Kortom, ook met oog op onze drukke agenda’s lijkt dit de perfecte ‘snelle’ workout te zijn.
 9. Die ingewikkelde apparaten in de sportschool en al die oefeningen op een yogamatje, we weten nooit of we het wel goed doen. Hierdoor krijg je al snel blessures aan bijvoorbeeld je rug. Touwtjespringen kan bijna niet verkeerd gaan, we deden dit als kind al!

Tips

 1. Je vergeet in al het gespring al snel op je ademhaling te letten. Vergeet dit niet! Adem eerst helemaal uit voordat je begint, en blijf daarna ook goed doorademen.
 2. Om de juiste lengte van het touw te krijgen moet je het touw dubbelslaan en het vanaf je oksel naar beneden laten hangen. Raakt het de grond, dan heb je de juiste lengte gevonden om aan de slag te gaan. Laat het touwtjespringen maar beginnen!

de cover

 

Ben jij al enthousiast over deze nieuwe workout? Meer tips voor de perfecte uitvoering vind je in de nieuwe WENDY nummer 12, die al verkrijgbaar is.

 

 

Tekst: m.m.v. Hedwig Wiebes
Beeld: Shutterstock

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF