fbpx

Relax! Het hoeft allemaal niet perfect

Ben je een perfectionist die het liefst alles meteen goed of perfect wil doen? Relax! Dat hoeft toch niet. Het is soms best fijn om fouten te maken, te falen of te struikelen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je jezelf meer ruimte geeft om wat meer te ontspannen en niet meer de perfectionist uit te hangen?

Stressdeskundige Suzan Kuijsten geeft je aan aantal inzichten om ervoor te zorgen dat de perfectionist in jou verdwijnt.

1. Fouten maken mag

Probeer jezelf een fout of imperfectie niet zo kwalijk te nemen. Accepteer dat het maximaal haalbare soms niet ideaal is. Je mag best een beetje ontevreden zijn, maar marineer jezelf niet in ongenoegen. Wees mild. Ook voor jezelf.

2. Van ‘ik moet’ naar ‘ik gun mezelf’

Het favoriete woord van een op hol geslagen perfectionist is moeten. Natuurlijk zijn er dingen waaronder je niet uit komt, maar dat is vaak een hele kleine lijst. En dan, van wie moet dat? Bedoel je niet dat je het op dwangmatige wijze wilt? Vraag jezelf steeds af ‘wat gun ik mijzelf?’ in plaats van ‘wat moet ik?’.

3. Zet een punt

Perfectionisten kunnen vaak niet tot een einde komen. Ook bij gesprekken en discussies. Ze blijven verklaren, toelichten en argumenten herhalen. Zoals hun gedachten rondjes draaien, zo draaien ook hun woorden door, lang nadat iedereen het al heeft begrepen. Dat wordt hinderlijk en vermoeiend. Vooral voor jezelf.

4. Ik ben goed (genoeg)

Geloof in jezelf is een belangrijke sleutel naar minder ongezond perfectionisme. Je hoeft niet perfect te zij en de rest ook niet. Zoals de meesten van ons zit je ergens tussen Einstein en Alzheimer. Niet de slimste, niet de domste. Niet de beste of de slechtste. Je kunt niet meer doen dan je best. Ondanks de fouten die je maakt, ben je nog altijd de moeite waard!

5. Maak je verwachtingen realistisch

Hoge eisen aan jezelf stellen is prima maar té hoog voert de spanning overmatig op. Voorkom dat de drang om alles succesvol te willen volbrengen leidt tot zelfoverschatting. Soms is dit gewoon het maximaal haalbare voor vandaag.

6. Focus vaker op wat goed gaat

Je hoge eisen en vele verwachtingen maken dat je veel bezig bent met het voorkomen van fouten. Je blik is voortdurend gericht op wat mis kan gaan in plaats van op wat je ontspannen wilt creëren. Het is als met die boom die je op slipcursus per se wilt ontwijken; je raakt erop gefixeerd en zult er  op de een of andere manier tegenop knallen. Richt je blik liever op wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt; je zult zien dat je de boom ongehavend passeert.

7. Je hebt veel meer bereikt dan je beseft

Niets is zo stimulerend als succeservaringen. Laat die niet zo maar aan je voorbijgaan. Analyseer alle details ervan, want daarvan kun je leren hoe je meer successen behaalt. Richt je daarop. Dat leidt tot positieve constructieve interpretaties en geeft je een nog veel beter gevoel.

8. Zonder mislukking geen succes

Ook voor de hele groten geldt dat ze er met vallen en opstaan zijn gekomen. Dat de weg naar succes is geplaveid met mislukkingen is een universele wet. Het probleem is niet dat je struikelt maar dat je blijft liggen! Zo werd de legendarische basketballer Michael Jordan uit het basketbalteam gezet. Walt Disney werd bij de krant ontslagen omdat hij geen fantasie had. The Beatles werden door platenmaatschappijen afgewezen omdat gitaarmuziek niet hip meer zou zijn.

9. Een inzet van 200% bestaat niet

Elke machine die op 200% loopt, gaat vroeg of laat stuk. Meer dan 100% is niet haalbaar en ook dat topvermogen valt door geen mens of machine vol te houden. Het is beter te steven naar 80% inzet en een duurzame prestatie. Dat is makkelijker en op de lange termijn productiever en effectiever.

10. Het oordeel van anderen doet er niet toe

Laat je niet gek maken door wat anderen van je vinden. Behoefte aan bevestiging, goedkeuring en aandacht is een vorm van afhankelijkheid. Probeer maar gewoon te zijn wie je bent. Er zullen altijd mensen zijn die je waarderen zoals je bent en er zijn altijd mensen die je onderschatten. Nou en? Je bent toch geen aapje dat kunstjes doet? Zolang jij weet dat je ertoe doet, is alles oké. Wat een ander ook van je vindt, het verandert helemaal niets aan wie je bent.

11. Maak kritiek opbouwend

Bijna niemand vindt het leuk om kritiek te krijgen, maar een ramp hoeft het niet te zijn. Op tevreden mensen krijgt kritiek geen vat. Ze raken niet uit balans en voelen zich niet afgekeurd. Ze weten dat kritiek de veranderwens van de ander weerspiegelt! Besef dat, distilleer de veranderwens uit de kritiek en vorm die om tot iets opbouwends. Maar laat je niet van je stuk brengen. Deel de kritiek anders door twee, daar wordt hij ook al minder van.

12. Wat er ook gebeurt, het is goed genoeg

Accepteer de dingen zoals ze zijn en probeer alleen datgene  waarop je invloed hebt te veranderen. De rest is verspilling van tijd en energie. Vermoei jezelf niet met het in kaart brengen van hindernissen en obstakels die een succesvol eindresultaat zouden kunnen belemmeren. Vertrouw er liever op dat je onderweg wel een oplossing vindt voor de problemen van het moment.

HET KOMT WEL GOED.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 26 Relax! Het hoeft allemaal niet perfectWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF