In deze blog, geschreven door relatiecoach Ruud de Goeij, duiken we in het verschil tussen vreemdgaan en open relaties. Ruud legt uit waarom vreemdgaan niet hetzelfde is als een open relatie, wat de oorzaken van vreemdgaan kunnen zijn, en hoe koppels hun relatie kunnen herstellen – als beide partners bereid zijn om in de relatie te investeren.
In onze praktijk als relatiecoaches zien we allerlei soorten relaties voorbijkomen, van traditionele monogame relaties tot open relaties. Bij de Relatieballon hebben we echter duidelijke grenzen als het gaat om het begeleiden van koppels waar een derde partij in het spel is. Een van onze kernwaarden is dat we geen stellen coachen als er sprake is van vreemdgaan zonder openheid en respect binnen de relatie.
In deze blog wil ik het hebben over het verschil tussen vreemdgaan en een open relatie, de oorzaken van vreemdgaan, en hoe je, als je er samen voor openstaat, je relatie weer kunt herstellen.
Wat is vreemdgaan?
Wat vreemdgaan precies inhoudt, verschilt van persoon tot persoon. Voor de één kan emotionele intimiteit met iemand buiten de relatie al vreemdgaan zijn, terwijl een ander pas grenzen stelt bij fysieke intimiteit. Het belangrijkste element is echter het gebrek aan duidelijkheid en wederzijds begrip. Vaak wordt vreemdgaan gekenmerkt door het overschrijden van onbesproken of vage grenzen.
Onduidelijkheid ontstaat meestal door een gebrek aan communicatie tussen partners over hun behoeften en grenzen. Wanneer één van de partners zonder overleg een grens overschrijdt, wordt het vertrouwen geschonden. Dit gebrek aan respect en openheid is wat vreemdgaan onderscheidt van een open relatie.
Waarom is vreemdgaan geen open relatie?
Een open relatie draait om afspraken. Beide partners weten van elkaar dat ze de ruimte hebben om met anderen om te gaan, en dit gebeurt op basis van duidelijke spelregels die voor beide partijen werken. Er is wederzijds respect, open communicatie en eerlijkheid.
Bij vreemdgaan ontbreekt juist die openheid en eerlijkheid. De afspraken zijn niet besproken of worden bewust genegeerd. De basisvoorwaarde van een gezonde relatie – respect voor elkaars grenzen – is vaak afwezig. Dit maakt vreemdgaan wezenlijk anders dan een open relatie, waarbij de partners juist actief samen bepalen hoe ze hun relatie vormgeven.
Waarom gaan mensen vreemd?
Er kunnen veel redenen zijn waarom mensen vreemdgaan, maar in de kern wijzen ze vaak op een tekort aan vervulling van wat we de "universele relatiebehoeften" noemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:
- Ontevredenheid in de relatie: Als partners niet emotioneel of fysiek tevreden zijn, kunnen ze buiten de relatie op zoek gaan naar bevestiging of bevrediging.
- Gebrek aan communicatie: Zonder open gesprekken over verlangens, behoeften en verwachtingen, kan er een kloof ontstaan waarin één van de partners zich niet gehoord voelt.
- Verlies van intimiteit: Wanneer emotionele of fysieke intimiteit afneemt, kan een gevoel van eenzaamheid leiden tot het zoeken van verbinding buiten de relatie.
- Zoeken naar emotionele bevestiging: Soms gaan mensen vreemd omdat ze het gevoel hebben dat hun partner hen niet waardeert of ondersteunt.
- Seksuele nieuwsgierigheid of verveling: Een gebrek aan opwinding in de relatie kan sommigen verleiden om nieuwe ervaringen buiten de relatie te zoeken.
Al deze oorzaken zijn signalen dat de relatiebehoeften – zoals emotionele verbinding, communicatie en wederzijds respect – niet vervuld worden.
De weg terug naar elkaar
Hoewel vreemdgaan vaak het einde van een relatie lijkt, kan het juist ook een kans zijn om samen opnieuw te beginnen. Als beide partners bereid zijn om open te zijn over wat ze missen en willen werken aan de relatie, is herstel mogelijk. Hier zijn een paar factoren die belangrijk zijn voor herstel:
- Er is nog liefde: De liefde is vaak nog aanwezig, maar de partners weten niet hoe ze weer dichter bij elkaar kunnen komen.
- Berouw en inzicht: Weten waar het fout ging en erkennen wat er ontbrak in de relatie, is een essentiële stap naar herstel.
- Leren van fouten: Beide partners moeten bereid zijn om te reflecteren en te leren van wat er is misgegaan.
- Tijd en moeite investeren: Een relatie herstellen vraagt tijd, moeite en geduld. Beide partners moeten bereid zijn om hierin te investeren..
Hulp zoeken: je hoeft het niet alleen te doen
Als een koppel besluit hun relatie te herstellen na vreemdgaan, is het vaak verstandig om hulp te zoeken bij een relatiecoach. Soms houden gewoontes en misverstanden over relaties en liefde je vast in patronen waar je zelf niet uitkomt. Een ervaren coach kan een veilige omgeving bieden waarin jullie leren hoe je die patronen doorbreekt en weer naar elkaar toe kunt groeien.
In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over hoe een coach je hierbij kan helpen